Vicepremierul Andrei Spînu, noi detalii în legătură cu datoria R. Moldova față de Gazprom (VIDEO)

Autor: , in Actualitate / Economic / 23 noiembrie, 2021, 16:06

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a organizat o conferință de presă, în legătură cu avertismentul Gazprom privind sistarea livrarării gazelor către Republica Moldova, din cauza datoriei de peste un miliard de lei, acumulate pentru luna octombrie și 50% avans din noiembrie.

„Vreau să clarificăm subiectul, mai exact, situația privind datoriile pe octombrie și noiembrie ale Moldovagaz către Gazprom. Menționez că, modul de plată al consumului curent nu a fost parte a negocierilor noului contract, ci fac parte deja din prevederile deja existente în trecut, în contractele precedente (…) În ciuda speculațiilor, vă asigur că nu vom rămâne fără gaz”,a declarat Spînu.

„Am făcut rectificări la buget pentru anul 2021. Conform dispoziției CSE, unde s-au alocat 1,7 miliarde de lei pentru Energocom. Din această sumă, aproximativ 300 de milioane de lei au fost folosiți pentru cumpărarea gazului în luna octombrie în situația de urgență. Iar 1,4 miliarde de lei vor fi alocați pentru a susține plățile curente ale companiei Moldovagaz pentru luna octombrie și noiembrie (…) Soluția propusă de Guvern este de a încheia un contract de cesionare a unei părți din datoria Termoelectrica către Moldovagaz – cesionarea acestei părți a datoriei către Energocom. Vorbim de suma de aproximativ 1,4 miliarde de lei, sumă necesară pentru plățile curente către Gazprom. Astfel, Energocom va achita datoria cesonată către Moldovagaz, iar Moldovagaz va achita plata pentru gazele naturale. Acest pas contribuie și la reducerea datoriei Termoelectrica față de Moldovagaz, cât și soluționarea problemei”, a explicat vicepremierul Andrei Spînu.

„Regretăm faptul că Gazprom a decis să notifice în acesr mod Moldovagaz (…) Azi vom trimite o scrisoare suplimentară către Gazprom pentru a informa cu referire la pașii care urmează a fi întreprinși de Guvern pentru remedierea situației”, a conchis Spînu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X