IGP oferă detalii despre descinderile la care au participat sute de polițiști: Percheziții în penitenciare pe un caz de escrocherie ce implică vânzarea automobilelor

Autor: , in Actualitate / Social / 24 noiembrie, 2021, 11:57

Percheziții de amploare au avut loc în mai multe penitenciare și localități ale țării, cu participarea a peste 530 de polițiști. Acestea au avut loc marți, 23 noiembrie.

Au avut loc 60 de percheziții în penitenciare și la domiciliile din republică ale unui grup infracțional specializat în escrocherii cu automobile.

Potrivit oamenilor legii, au fost reținuți 24 de bărbați și femei din afara penitenciarelor, iar 19 deținuți din peste cinci penitenciare urmează să fie etapați pentru audieri în cadrul investigațiilor. Prejudiciul estimat până la această oră îl constituie circa 2 milioane de lei.

Acțiunile procesual-penale au fost efectuate în 14 raioane și în municipiul Chișinău.

„Scopul perchezițiilor a vizat consolidarea probatoriului oamenilor legii privind activitatea infracțională a unui grup de deținuți din diferite penitenciare, care au creat o schemă de „vânzare a mașinilor din Europa,” care a funcționat în perioada 2020-2021. Astfel, urmare a perchezițiilor matinale au fost ridicate telefoane mobile conectate la internet, dispozitive electronice de stocare a informației, droguri și alte bunuri relevante acestei cauze care cifrează 25 de dosare penale conexate”, a precizat IGP.

Potrivit materialelor dosarului, bănuiții își creau conturi pe paginile de internet de publicare a anunțurilor de vânzare, ulterior preluau imagini cu mașini de vânzare în statele din Europa și le propuneau spre vânzare în calitate de intermediari. În următoarea fază, aceștia le cereau clienților sume de bani în avans, între 1.500 și 3.000 de euro; iar uneori pretindeau astfel de sume în mod repetat, astfel încât unii păgubași le-au oferit și până la 9.000 de euro. Faza finală a schemei consta în ștergea contului de pe pagina anunțurilor publicitare și renunțarea la numerele de telefon folosite. Pentru realizarea schemei, în calitate de curieri ai sumelor de bani erau convinse ca să le acorde „asistență” persoane din afara penitenciarelor.

Urmare a plângerilor depuse de păgubiți, bănuiții au fost documentați de polițiști și procurori pentru o durată de peste un an. Acum, urmare a reținerilor, procurorii PCCOCS urmează să decidă asupra necesității depunerii demersurilor de aplicare a arestului preventiv în privința persoanelor aflat la libertate, precum și asupra prezentării învinuirii în privința deținuților. Investigațiile continuă, iar publicul va fi informat odată cu avansarea acestora, cu respectarea drepturilor figuranților și a procedurii penale.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X