Fostul viceministru al Afacerilor Interne, Ion Țurcan, bănuit de îmbogățire ilicită, a fost reținut pentru 72 de ore

Autor: , in Actualitate / Social / 24 noiembrie, 2021, 14:19

Procurorii anticorupție au descins miercuri dimineață, 24 noiembrie, la domiciliul lui Ion Țurcan, fost viceministru al Afacerilor Interne și fost președinte al raionului Criuleni.

UPDATE: Ion Țurcan a fost reținut pentru 72 de ore, fiind bănuit de îmbogățire ilicită. Informația a fost confirmată de reprezentanții Procuraturii Generale.

Știrea inițială:

Informația despre perchezițiile efectuate la domiciliul lui Ion Țurcan a fost confirmată pentru COTIDIANUL de purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec.

Potrivit primelor informații, descinderile au loc în contextul în care Ion Țurcan ar fi acuzat de îmbogățire ilicită. Deocamdată, reprezentanții PG ne-au spus doar că vor reveni mai târziu cu informații, pentru a nu periclita mersul anchetei.

Precizăm că, la mijlocul lunii octombrie curent, Autoritatea Națională de Integritate a emis act de constatare pe numele lui Ion Țurcan, fost viceministru al Afacerilor Interne și fost președinte al raionului Criuleni. Acesta a fost constatat cu o diferență substanțială în mărime de aproximativ 390.000 de lei între averea dobândită și veniturile realizate, precum și deținerea nejustificativă a acesteia.

Controlul pe avere pe numele lui Ion Țurcan a fost inițiat în aprilie 2021, după ce ANI s-a autosesizat din informații jurnalistice despre „o casă de milioane a unui viceministru MAI, scoasă în vânzare”.

„Verificările au fost efectuate pentru perioada deținerii mai multor funcții de conducere în cadrul MAI, inclusiv funcției de viceministru al MAI și cea de președinte de raion. În baza materialelor probatorii acumulate la dosar, inspectorul de integritate a stabilit pentru anul 2019 că fostul viceministru nu a putut justifica suma de aproximativ 390.000 de lei, ca urmare a examinării tuturor veniturilor și cheltuielilor acestuia”, au precizat reprezentanții ANI.

ANI susține că referitor la „casa de milioane” prezentată în investigația jurnalistică, potrivit informațiilor oferite de ASP, subiectul a înstrăinat bunul imobil contra sumei de 2 milioane de lei.

„Deoarece acest imobil a fost dobândit de către subiect contra unei sume mai mici, inspectorul de integritate a remis un denunț către Serviciul Fiscal de Stat pentru examinarea faptelor descrise”, au subliniat reprezentanții ANI.

Ion Țurcan a beneficiat de dreptul de a-și expune în cadrul controlului un punct de vedere vizavi de suma investițiilor în construcția casei și a diferenței substanțiale depistate. Acesta a menționat că în perioada 2005-2021 a efectuat mai multe lucrări la casă din forțele proprii și cu ajutorul prietenilor. Iar, referitor la diferența dintre avere și venituri, subiectul nu a putut justifica cu acte proveniența acesteia.

Astfel, pentru deținerea nejustificative a sumei de 390.000 de lei, inspectorul a decis transmiterea cauzei în instanța de judecată în vederea dispunerii confiscării acesteia.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, subiectul riscă să fie decăzut din dreptul de exercita o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani, urmând să fie înscris în Registrul Interdicțiilor.

În luna aprilie a acestui an, ZdG a scris că generalul Ion Țurcan, fost viceministru al Afacerilor Interne, care timp de 10 luni a deținut funcția de președinte al raionului Criuleni din partea PDM, și-a scos în vânzare casa de lux, situată pe malul Nistrului. Acesta este gata să dea locuința la schimb cu un apartament, materiale de construcție și chiar cu o mașină. Proprietar al imobilului însă se prezintă un bărbat pe nume Alexandru, care pe site-ul de anunțuri, prin intermediul căruia Țurcan încearcă să își vândă imobilul, are publicate anunțuri doar cu privire la automobile.

Deși în declarațiile de avere și interese personale, fostul șef al Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger” scrie că locuința a fost obținută printr-un act de donație și că valoarea acesteia este de 125 de mii de lei, pe site-ul de anunțuri prețul cerut este de 320 de mii de euro, echivalentul a peste 6,8 milioane de lei sau de 55 de ori mai mult decât acesta indică în actele prezentate Autorității Naționale de Integritate (ANI).

Locuința de lux cu suprafața de 160 de metri pătrați, înregistrată pe numele lui Ion Țurcan, este situată pe un teren de 27 de ari pe malul Nistrului, raionul Criuleni. Casa cu două niveluri a fost înregistrată la cadastru în luna iulie 2020, la șase luni după ce Țurcan a renunțat la funcția de președinte al raionului Criuleni.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X