Procuratura va investiga informațiile despre magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat, expuse în notă expediată de SIS procurorului general
UPDATE 15:28 SIS schimbă macazul și susține că acuzațiile de îmbogățire ilicită a lui Musteață nu sunt probate
Nota informativă emisă la 28 ianuarie 2020 de către directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), adresată procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în care se invocă pretinse acțiuni de dobândire de către magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat a bunurilor mobile și imobile, valoarea cărora depășesc substanțial mijloacele și veniturile declarate, Procuratura Generală (PG) anunță că, în rezultatul verificărilor efectuate, s-a constatat că nota informativă menționată nu a fost înregistrată în registrele informaționale și/sau materiale ale Procuraturii în perioada 28 ianuarie 2020 până în prezent.
În contextul acestei constatări, nu este cunoscut în ce circumstanțe domnul Alexandr Stoianoglo a primit nota respectivă de la angajații SIS și cum a gestionat această informație – se arată într-un comunicat al PG.
Instituția informează că în prezent, în temeiul informației devenite cunoscute în sursele media, examinează circumstanțele expuse în nota informativă a SIS, ce îi vizează pe magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat prin prisma elementelor infracțiunii de îmbogățire ilicită.
Despre acțiunile relevante întreprinse și soluția emisă pe caz, Procuratura va reveni cu informații suplimentare.
Amintim că SIS a confirmat recent autenticitatea notei informative.
Potrivit informațiilor de la SIS și publicate de Alexandru Slusari, în perioada anilor 2014-2018, Dorel Musteață și rudele sale apropiate ar fi obținut 2.209.652 de lei și ar deține mai multe apartamente, terenuri și autoturisme.
În ceea ce privește averea magistratei Nina Cernat, conform informațiilor SIS, membra CSM, împreună cu fiica și fostul său soț, ar deține în proprietate 2 case de locuit, 3 apartamente, 4 autoturisme, 2 camioane și 5 terenuri agricole.
În documentele SIS mai este indicat faptul că Nina Cernat ar figura în protejarea firmelor offshore utilizate de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon în tranzacțiile de spălare de bani a peste 20 de miliarde de dolari SUA din Federația Rusă (dosarul Laundromat), prin sistemul bancar al R. Moldova.
„Mai mult decât atât, judecătoarea a participat în așa-numitul atac „raider” asupra proprietății SA „SLI”, victimă a unei scheme, prin care s-au creat datorii fictive de 4,3 milioane de dolari SUA, cu implicarea mai multor firme offshore controlate de Veaceslav Platon: „Folignor Holding LTD”, „Chester NZ” Limited, „Ronida Invest” LLP, implicate în tranzacțiile de spălare a peste 20 de miliarde de dolari SUA”, se mai arată în document.
Comentarii