Procurorul Andrei Balan, obligat să investigheze acțiunile lui Alexandr Stoianoglo în dosarul expulzării profesorilor turci

Autor: , in Actualitate / Justiție / 24 noiembrie, 2021, 17:42

Declarația de abținere a procurorului anticorupție Andrei Balan privind investigarea acțiunilor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo a fost respinsă.

„Acțiunile procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo care au la bază sesizarea ex-deputatei în Parlamentul Republicii Moldova, Inga Grigoriu, vor fi examinate în continuare de către procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, Andrei Balan. Prin ordonanța emisă la 22 noiembrie 2021, de procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, s-a dispus respingerea declarației de abținere de la examinarea sesizării înaintată de către procurorul desemnat, ca fiind neîntemeiată. În acest context, informăm opinia publică că, sesizarea enunțată supra, va fi examinată în continuare de procurorul desemnat de CSP, Andrei Balan”, au precizat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

Precizăm că, procurorul anticorupție Andrei Balan, desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru a investiga acțiunile procurorului general suspendat Alexandr Stoianolgo, în dosarul expulzării profesorilor turci, a depus o solicitare de abținere pe acest caz.

Membrii CSP au aprobat săptămâna trecută solicitarea fostei deputate Platformei „Demnitate și Adevăr”, Inga Grigoriu, de a desemna un procuror care să investigheze acțiunile procurorului general suspendat, Alexandr Stoianolgo, în cazul anchetării persoanelor responsabile de deportarea profesorilor turci de la Liceul Orizont în septembrie 2018.

Astfel, procurorul pe caz a fost desemnat Andrei Balan.

Alexandr Stoianoglo a fost acuzat că nu ar fi investigat în mod eficient persoanele responsabile de deportarea profesorilor turci din Republicii Moldova și nu ar acționa în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

În consecință, unicul vinovat în acest dosar a fost găsit fostul șef al SIS, Vasile Botnari, care a fost condamnat la închisoare cu suspendare, a primit amendă în mărime de 88 de mii de lei și a fost obligat să le plătească familiilor victimelor despăgubiri de câte 25 de mii de euro.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X