ULTIMA ORĂ! Gazprom oferă Republicii Moldova o nouă perioadă pentru plata datoriilor

Autor: , in Actualitate / Economic / 24 noiembrie, 2021, 16:14

Gazprom oferă Republicii Moldova o nouă perioadă pentru plata datoriilor Anunțul a fost făcut astăzi, 24 noiembrie, de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Termenul pentru plata datoriilor a fost extins până vineri, 26 noiembrie.

Tocmai am primit răspunsul Gazprom la solicitarea mea de a extinde termenul de plată pentru consumul curent de gaze. Astfel, termenul a fost extins până vineri 26 noiembrie.

Reamintesc că, Guvernul Republicii Moldova a luat toate măsurile necesare pentru ca vineri datoria acumulată pentru luna octombrie-noiembrie să fie achitată”, a declarat Spînu.

Tot astăzi, purtătorul de cuvânt al Gazprom-ului, Serghei Kuprianov, a spus că solicitarea autorităților de la Chișinău a fost acceptată.

„Gazprom a fost de acord să accepte cererea Republicii Moldova de a nu opri livrările de gaz de astăzi. Partea moldovenească recunoaște pe deplin legitimitatea acțiunilor Gazprom și se angajează să efectueze integral plățile curente vineri, 26 noiembrie a acestui an”, a spus Kuprianov, citat de ria.ru.

„Gazprom mizează ferm pe îndeplinirea absolută de către Moldova a obligaţiilor contractuale pe viitor şi pe plata la timp a plăţilor curente”, a adăugat Serghei Kuprianov.

Luni, 22 noiembrie, gigantul Gazprom a notificat Republica Moldova despre posibilitatea întreruperii livrării de gaze naturale în termen de 48 de ore din cauza neplății conform contractului actual dintre cele două părți, a anunțat reprezentantul oficial al companiei ruse, Serghei Kuprianov.

Apoi, ministrul Andrei Spînu a anunțat marți, 23 noiembrie, despre pașii care urmează a fi întreprinși:

„Am făcut rectificări la buget pentru anul 2021. Conform dispoziției CSE, unde s-au alocat 1,7 miliarde de lei pentru Energocom. Din această sumă, aproximativ 300 de milioane de lei au fost folosiți pentru cumpărarea gazului în luna octombrie în situația de urgență. Iar 1,4 miliarde de lei vor fi alocați pentru a susține plățile curente ale companiei Moldovagaz pentru luna octombrie și noiembrie (…) Soluția propusă de Guvern este de a încheia un contract de cesionare a unei părți din datoria Termoelectrica către Moldovagaz – cesionarea acestei părți a datoriei către Energocom. Vorbim de suma de aproximativ 1,4 miliarde de lei, sumă necesară pentru plățile curente către Gazprom. Astfel, Energocom va achita datoria cesonată către Moldovagaz, iar Moldovagaz va achita plata pentru gazele naturale. Acest pas contribuie și la reducerea datoriei Termoelectrica față de Moldovagaz, cât și soluționarea problemei”, a explicat vicepremierul Andrei Spînu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X