Reacția lui Spînu privind solicitarea de a fi majorate tarifele pentru călătorii: Până a cere ceva, cred că, întâi, este nevoie de a oferi ceva

Autor: , in Actualitate / Economic / 25 noiembrie, 2021, 16:56

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu o reacție, la scurt timp după ce în fața Guvernului a fost organizat un protest în legătură cu dezacordul față de politica de reglementare tarifară și cer să fie majorat prețul pentru călătorii.

În calitate de ministru responsabil de domeniul transporturilor, una din principalele mele preocupări este ca oamenii să beneficieze de servicii de transport sigur, comod și accesibil, iar prețul achitat pentru serviciile de transport să fie unul corect și care corespunde realităților actuale”, a declarat Spînu.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale declară că nu acceptă dublarea sau triplarea tarifului și că în acest moment se efectuează calculele necesare.

Nu pot să nu menționez faptul că un grup de transportatori a prezentat solicitări de a dubla, chiar și a tripla tariful aplicabil pentru călătoriile de pasageri: de la 0,60 – 0,70 lei/km la 1,37 – 1,85 lei/km. Spre exemplu, dacă la moment tariful Chișinău-Bălți este de 80 lei, ei doresc să fie 185 lei. Un alt exemplu, Chișinău-Drochia acum este 109 lei, după solicitarea lor prețul ar trebui să fie 245 lei. Aceste cerințe nu sunt justificate”, a precizat ministrul Andrei Spînu.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale dă asigurări că discuția despre tarife se va face doar pe baza unor analize.

Vreau, un pic mai multă responsabilitate. Pentru că până a cere ceva, cred că, întâi, este nevoie de a oferi ceva. Transportatorii sunt rugați să investească mult mai serios în modernizarea autovehiculelor, așa cum prevede legea.

În același timp, vreau să le spun cetățenilor că discuția despre tarife se va face doar pe baza unor analize solide, care se realizează în aceste zile la minister. Când vom lua decizii, ne vom baza pe date reale, nu pe presiuni și proteste publice.

Invit la dialog și moderație, spunând încă o dată că vom apără în primul rând dreptul oamenilor de a avea parte de un transport civilizat la un preț decent”, a conchis Spînu.

Transportatorii au ieșit astăzi, 25 noiembrie, la protest în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Aceștia și-au exprimat dezacordul față de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale privind politica de reglementare tarifară.

Transportatorii susțin că, ultima dată, tariful pentru călătoriile în transport a fost modificat la sfârșitul anului 2019 atunci când s-a stabilit un preț de 60 de bani pentru un kilometru.

Anterior, reprezentanții (APOTA) au spus că a fost depus un demers în adresa Ministerului privind efectuarea calculelor și aprobarea tarifelor pentru serviciile de autogară și serviciile de transport rutier, dar nimeni nu ar fi venit cu o soluție în acest sens.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X