Percheziții la un ex-director Moldtelecom, bănuit de îmbogățire ilicită. PA: Au fost reținute două persoane care au calitatea de complici

Autor: , in Actualitate / Justiție / Social / 26 noiembrie, 2021, 10:31

Fostul viceministru al Economiei și ex-director Moldtelecom, Vitalie Iurcu, ar fi bănuit de îmbogățire ilicită. Vineri dimineață, 26 noiembrie, ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) și procurorii anticorupție efectuează percheziții la domiciliul acestuia.

Informația despre perchezițiile efectuate la domiciliul unui ex-director al Moldtelecom a fost confirmată pentru COTIDIANUL de purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, menționând că numele persoanei vizate nu îl poate divulga.

Procuratura Anticorupție anunță că, astăzi 26 noiembrie 2021, procurorii anticorupție în comun cu angajații SPIA a MAI, efectuează concomitent 7 percheziții la un ex-director al SA „Moldtelecom”, care este vizat într-o cauză penală de îmbogățire ilicită. Până la moment au fost reținute 2 persoane care au calitatea de complici la săvârșirea infracțiunii.

Vitalie Iurcu a fost director al Moldtelecom în perioada 2009-2015

La începutul lunii octombrie 2021, Rise Moldova a scris că o firmă din paradisul fiscal Belize și un cont bancar în Austria a uitat Vitalie Iurcu să includă în declarațiile lui de avere din perioada în care exercita funcția de director general la Moldtelecom SA și, apoi, cea de viceministru și de secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei. Datele reies din documentele obținute de RISE Moldova în cadrul proiectului internațional #PandoraPapers.

„Rugămintea mea este să nu faceți mare zarvă din toată povestea aceasta… Nu prea am ce verifica, staţi liniştit şi gata”, a replicat Iurcu.

CONTURILE DIN AUSTRIA
La finele lui octombrie 2019, la câteva luni de la demisia lui Vitalie Iurcu din funcţia de secretar de stat la Ministerul Economiei şi Infrastructurii, European American Investment (Euram) Bank AG, o mică bancă din Viena, Austria, o înştiinţa pe soţia sa, Angela, că pe conturile ei bancare private se află o sumă de peste 450.000 de euro.

În documentul din #PandoraPapers, reprezentanții instituţiei bancare menţionează că are o „relaţie de afaceri” cu Angela Iurcu încă din 8 iulie 2015, timp în care „clienta și-a respectat obligațiile, iar noi nu avem plângeri”. Totodată, banca preciza că „toate depozitele și transferurile au fost realizate în concordanță cu a patra directivă a UE” privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului.

Mesajul era însoţit şi de un extras dintr-un cont deţinut de Angela Iurcu la această bancă, din care aflăm că, de la 1 ianuarie şi până la finele lunii octombrie 2019, au fost efectuate cinci operaţiuni. Inclusiv, intrarea pe cont, la finele lunii august 2019, a unei sume de jumătate de milion de euro şi efectuarea unui transfer pe piața monetară, la începutul lunii octombrie, în valoare de peste 450.000 de euro. În consecinţă, pe cont mai rămăsese, după plata unor comisioane bancare, suma de 49.593 euro.

OFFSHORUL DIN BELIZE
Tot în anul 2015, când Vitalie Iurcu era încă director general la Moldtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixă din țară, Angela Iurcu a deschis și o companie în paradisul fiscal Belize din America Centrală.

Compania Noland Business Limited a fost înregistrată la 25 martie 2015, cu un capital social de 50.000 de dolari. Extrasele din registrul comercial din Belize, dezvăluite în #PandoraPapers, nu indică direct că Angela Iurcu este proprietară.

Oficial, proprietari ai companiei au figurat asociați nominali: inițial Elmbrook Nominees Limited (25.03.2015-02.03.2017), după care Reddington Nominees Limited (02.03.2017-06.06.2018) și, într-un final, Michael Crawford Flett, un businessman de origine britanică, cu adresă în Cipru.

Însă un document din #PandoraPapers, datat cu 14 august 2018, arată că Angela Iurcu este beneficiar final al companiei Noland Business Limited de la momentul fondării, în martie 2015.

La fel ca și contul bancar din Austria, nici firma din Belize nu apare în nicio declarație de avere a lui Vitalie Iurcu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X