Spînu, după alocarea a 1,3 milioane de lei pentru cesionarea datoriei Termoelectrica către Moldovagaz: Rezolvă două probleme

Autor: , in Actualitate / Economic / Politic / Social / 26 noiembrie, 2021, 11:53

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu o reacție, la scurt timp după ce Guvernul a decis alocarea a 1,3 milioane de lei pentru cesionarea datoriei Termoelectrica către Moldovagaz, menționând că astfel au fost rezolvate două probleme.

Spînu a subliniat că suntem cu adevărat într-o criză regională pe piața gazelor naturale.

„Vreau să mulțumesc echipei care a lucrat de urgență la proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la alocarea mijloacelor financiare și încheierea unei tranzacții, inclusiv la modificarea bugetului în parlament, în a doua lectură. Suntem cu adevărat într-o criză regională pe piața gazelor naturale. De aceea, suntem în fața faptului de a veni cu anumite acțiuni de urgență pentru a restabili capacitatea de plată a companiei MoldovaGaz, iar cetățenii, mediul de afaceri să aibă acces neîntrerupt la gazele naturale”, a declarat ministruș Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Potrivit lui Spînu, acest proiect rezolvă două probleme: 1. Asigură plata consumului curent de gaze pentru luna octombrie și avansul din luna noiembrie; 2. Reduce presiunea de datorii a companiei Termoelectrica, care este o companie de stat strategică pentru țara noastră și care treptat trebuie să scape de datorii și să treacă la procesul de dezvoltare.

„Suplimentar, vreau să remarc, pentru evitarea oricărei speculații, că acest ajutor de stat nu este unul clasic. Termoelectrica în continuare își va achita datoriile, doar că direct către Energocom și nu către Moldovagaz, cum se practica anterior. Această intervenție schimbă proprietarul datoriei, și eu cred că avem un motiv în plus să îmbunătățim buna funcționare a companiei Termolectrica, iar acești bani să se întoarcă la Energocom și eventual la bugetul de stat”, a conchis ministrul Andrei Spînu.

Cabinetul de miniștri a aprobat vineri, 26 noiembrie, proiectul hotărârii Guvernului privind alocarea mijloacelor financiare și încheierea unei tranzacții, care prevede „soluționarea problemei aprovizionării neîntrerupte a consumatorilor cu gaze naturale și evitarea sistării livrării acestora”.

În nota informativă a Guvernului se spune că pentru evitarea crizei pe piața gazelor s-a decis cesionarea către S.A. „Energocom” a creanțelor deținute de SA „Moldovagaz” față de S.A. „Termoelectrica”, create ca urmare a livrării anterioare a gazelor naturale, cu valoarea nominală totală de 1.330.621.613,66 (un miliard trei sute treizeci milioane șase sute douăzeci și una mii șase sute treisprezece lei și 66 bani).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X