Prima femeie premier a Suediei a fost votată pentru a doua oară în mai puțin de o săptămână

Autor: , in Externe / 29 noiembrie, 2021, 17:11

Parlamentul Suediei a votat-o, luni, în funcția de premier, pentru a doua oară în mai puțin de o săptămână, pe Magdalena Andersson, din partea Social Democraților. Astfel prima femeie care ocupă această funcție în statul scandinav trebuie să facă față unui mediu politic fragmentat și nesigur, transmite Reuters, citată de Digi24.

Fostul ministru de Finanțe a câștigat un vot similar săptămâna trecută, însă a renunțat la doar câteva ore mai târziu, după ce un partener de coaliție mai mic ca reprezentare a abandonat guvernul din cauza pierderii votului pe buget.

Andersson va forma acum un guvern minoritar format doar din partidul său.

Social Democrații dețin 100 de locuri în Parlamentul de 349 de mandate și vor trebui să se bazeze pe sprijinul venit din partea câtorva partide pentru a implementa politicile. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din 1979.

Ceea ce complică și mai mult situația este faptul că Andersson va trebui să guverneze pe un buget scris în parte de trei partide de opoziție, inclusiv Democrații suedezi care sunt anti-imigrație, ale căror câștiguri din ultimul deceniu stau la baza instabilității politice din Suedia.

Mandatul său firav la putere se datorează unui parlament blocat în care nici centrul-stânga și nici centrul-dreapta pot forma o majoritate singuri.

Mai mult decât atât, este posibil ca alegerile din septembrie anul viitor să nu clarifice lucrurile, având în vedere că sondajele nu s-au schimbat prea mult în ceea ce privește echilibrul politic general.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X