Un deputat rus cere accelerarea procedurii de acordare a cetățeniei ruse în Transnistria

Autor: , in Politic / 29 noiembrie, 2021, 19:43

Deputatul rus din Duma de stat resposabil pentru relația cu statele CSI, Konstantin Zatulin, a cerut în cadrul unei mese rotunde simplificarea modalității de obținere a cetățeniei ruse pentru locuitorii din Transnistria.

„Materialele, pe care le-am aruncat o privire rapidă, spun că locuitorii din Transnistria pot obține cetățenia rusă, cu o serie de condiții, inclusiv să nu obțină o altă cetățenie”, a spus politicianul rus.

„Dar problema este că nu pot decât să obțină o altă cetățenie. De obicei au o naționalitate diferită. În primul rând, cetățenia Transnistriei nerecunoscute, și cetățenia Moldovei, cetățenia Ucrainei, pentru că altfel nu vor putea pleca din Transnistria”, a mai spus acesta, potrivit g4media.ro.

Konstantin Zatulin a subliniat că simplificarea dobândirii cetăţeniei ruse pentru locuitorii din Transnistria vine în întâmpinarea intereselor geopolitice ale Rusiei. Esența propunerii sale se reduce la mecanismul prescris în legea rusă privind obținerea cetățeniei.

În conformitate cu regulile actuale din Rusia, fie cetățenii fostei URSS care locuiesc pe teritoriul fostelor republici sovietice și nu și-au primit cetățenia, fie cetățenii străini care locuiesc permanent în Rusia, pot solicita cetățenia rusă într-o formă simplificată. Cu toate acestea, legea prevede o excepție, care permite președintelui Federației Ruse, în scopuri umanitare, să determine categoriile de cetățeni străini îndreptățiți să obțină cetățenia rusă într-o manieră simplificată.

Rusia a pașaportizat până în prezent peste de 220.000 de cetățeni din regiunea separatistă trasnistreană, ceea ce echivaleaza de facto cu circa două treimi din populația totală a regiunii care deține și cetățenia rusă. În Transnistria există cetățeni care au și patru cetățenii – rusă, ucraineană, moldovenească, dar și română.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X