Dodon dezvăluie ce l-a sfătuit pe Spînu în Parlament: Așa am pierdut 100 de milioane de dolari

Autor: , in Actualitate / Politic / 1 decembrie, 2021, 08:23

Liderul PSRM, Igor Dodon, a povestit despre ce a discutat cu vicepremierul Andrei Spînu, pe scările Parlamentului, acolo unde au fost surprinși de către jurnaliști. Dodon a declarat că i-a propus lui Spînu o mână de ajutor în negocierile cu Rusia, privind obținerea unui contract mai avantajos pentru procurarea gazelor naturale.

„I-am propus să discutăm, pentru că noi avem experiență. Le-am spus că nu facem publice aceste discuții, dar măcar să auziți ce vă spunem noi”, a declarat Dodon.

Liderul socialiștilor spune că „din cauza încăpăținării și lipsei de profesionalism, Guvernul a ratat 100 de milioane de dolari SUA”.

„Am pierdut 100 de milioane de dolari doar pentru că guvernarea nu a vrut să se ocupe de această problemă. Au dormit, s-au plimbat prin străinătate și când au văzut că timpul expiră, au început să îl sune pe Kozak”, spune Igor Dodon.

El a insistat că guvernarea ar fi trebuit să compenseze 100% creșterea tarifului la gaze.

„Era nevoie de 4 mlrd de lei, pentru a compensa integral majorarea tarifului la gaz pentru toți consumatorii. Fiecare avea să primească o factură de 4.20 lei, nimeni nu avea de suferit, nici produsele nu aveau să se scumpească. Ce au făcut ei? Au dat 1,6 mlrd lei din buget pentru compensare, conform unui mecanism dubios. Alte 1,3 mlrd au eliberat prin schema ilegală de la Energocom, deja avem 3 mlrd lei. Aproape 300 de milioane de lei au cheltuit pentru procurarea gazului de la Polonia și Ucraina, și iată că au cheltuit 3,3 mlrd lei. Din cauza tarifului mai mare, ei trebuie să achite din bugetul de stat mai mulți bani instituțiilor bugetare, precum școli… ca să achite factura la gaz. Adică din buget trebuie să mai găsească bani. Agenții economici, persoanele fizice care nu vor putea achita facturile enorme din nou vor acumula datorii de până la un miliard și vor trebui să restituie banii tot din buget. Într-un final, prin martie, cheltuielile vor fi nu de 4 miliarde de lei, vom avea 5-6 miliarde lei scoși din buget. În același timp, oamenii vor cheltui mai mult, tariful va fi mai mare, datorii față de Gazprom și așa mai departe… Asta se numește gestionare ineficientă”, a mai spus socialistul.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X