Ministrul de Externe de la Chișinău, întrevedere cu șeful diplomației americane: Am fost bucuros să primesc mesajul puternic de susținere din partea SUA

Autor: , in Actualitate / Politic / 2 decembrie, 2021, 15:44

În marja reuniunii Consiliului ministerial al OSCE, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene – Nicu Popescu a avut o întrevedere cu șeful diplomației americane Antony Blinken.

„Am fost bucuros să primesc mesajul puternic de susținere din partea Statelor Unite ale Americii pentru agenda de reforme inițiate de autorități. La modul practic, ne-am referit în cadrul discuției noastre la dezvoltarea și consolidarea relațiilor moldo-americane pe diverse domenii de interes reciproc în cadrul Dialogului strategic, necesitatea de a relansa grupurile de lucru sectoriale în domeniul justiției și a statului de drept, comercial-economic, securității energetice”, a declarat Popescu.

Cei doi oficiali au făcut schimb de opinii pe marginea mai multor subiecte:

„Totodată, am efectuat un schimb de opinii cu privire la situația curentă în regiunea Europei de Est, precum și evoluțiile recente pe dosarul transnistrean, mulțumind interlocutorului meu pentru sprijinul Statelor Unite ale Americii în formatul de negocieri 5+2. Am remarcat utilitatea asistenței și expertizei americane în consolidarea instituțiilor democratice, lupta împotriva corupției de nivel înalt, avansarea reformei justiției, și îmbunătățirea climatului investițional”, a conchis ministrul de Externe de la Chișinău.

Precizăm că, Nicu Popescu participă la lucrările celei de-a 28-a reuniuni anuale a Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care are loc în perioada 1 – 3 decembrie, în orașul Stockholm, Regatul Suediei, statul care deține președinția în exercițiu a organizației.

În cadrul reuniunii, miniștrii de externe ai celor 57 de state participante la OSCE vor efectua un schimb de opinii pe chestiuni de actualitate de pe agenda organizației pe cele trei dimensiuni: politico-militară, economică și mediu ambiant, și umanitară.

Miniștrii vor discuta despre provocările care afectează regiunea OSCE, precum și implicațiile asupra activității per ansamblu a organizației.

O atenție deosebită va fi acordată conflictelor din spațiul OSCE și impactul acestora asupra respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale, precum și modalităților de consolidare a securității europene.

În cadrul ministerialei, șeful diplomației de la Chișinău va vorbi despre viziunile Republicii Moldova asupra chestiunilor menționate și va prezenta poziția țării noastre privind procesul de soluționare a conflictului din raioanele de est ale Republicii Moldova.

În marja reuniunii, ministrul Nicu Popescu va avea o serie întrevederi bilaterale cu secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii Antony Blinken, secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană, precum și cu omologii din Suedia, Polonia, Norvegia, Danemarca, Estonia, Irlanda, Republica Kârgâză, Macedonia de Nord și alții. De asemenea, șeful diplomației va participa și la reuniunea Consiliul ministerial al statelor membre GUAM, în cadrul căreia Republica Moldova urmează să preia președinția rotativă începând cu 1 ianuarie 2022.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X