Procedura de obținere a compensațiilor pentru consumul de gaze naturale. Explicații Moldovagaz

Autor: , in Actualitate / Economic / Social / 2 decembrie, 2021, 14:17

Reprezentanții Moldovagaz au publicat joi, 2 decembrie, detalii despre procedura de obținere a compensațiilor pentru consumul de gaze naturale.

Etapele procedurii de obținere a compensațiilor:

În temeiul Hotărârii Parlamentului Republicii Moldova cu privire la aprobarea Legii privind compensarea diferenței de preț pentru consumul gazelor naturale/energiei termice în perioada rece a anului nr. 192 din 25.11.2021, pentru Asociații de locatari și întreprinderilor producătoare de energie termică (ulterior – Asociații) a fost stabilită următoarea procedură de obținere a Compensației consumatorilor casnici:

1. Lunar, până la data de 4 a lunii curente, Asociația coordonează cu Operatorul sistemelor de distribuție a gazelor (SRL „Chișinău-gaz”, SRL „Bălți-gaz”, SRL „Ialoveni-gaz”) volumul gazelor naturale consumate în perioada curentă, în baza datelor echipamentelor de măsurare a gazelor.

2. Lunar, dar nu mai târziu de data de 4 a lunii curente, Asociația înaintează în adresa SA „Moldovagaz” scrisoarea cu calculele Compensațiilor persoanelor fizice, cu anexarea listelor (Modelul scrisorii și formularul calculului se anexează), în conformitate cu formatul stabilit de Ministerul Muncii și protecției sociale. Scrisoarea și calculul în format EXCEL trebuie să fie prezentate atât pe format de hârtie, cât și la adresa electronica indicată ulterior pentru fiecare Asociație în parte.

3. SA „Moldovagaz” efectuează verificarea calculelor Compensațiilor costului gazelor, prezentate de Asociație.

În cazul depistării erorilor de calcul al Asociației sau necorespunderea datelor (tariful aplicat incorect, formula, erori tehnice ș.a.), formularul calculelor este returnat Asociației prin intermediul poștei electronice pentru lichidarea tuturor neconcordanțelor. Calculele noi sunt primite până la data de 04 a lunii curente sau în următoarea perioadă de gestiune. În cazul în care începând cu următoarea lună apare necesitatea de a recalcula Compensația lunii/lor precedente, Asociația prezintă calculul într-un fișier separat.

4. Data finală a efectuării recalculării Compensațiilor pentru Asociație este 04 aprilie 2022. După această dată, procedura acordării Compensațiilor persoanelor fizice, adresele cărora sunt la balanța Asociațiilor, se consideră finisată.

„Pentru a primi la timp compensațiile pentru gaze naturale într-un volum deplin, facem apel către consumatorii săi casnici și noncasnici să ofere acces neobstrucționat la contoarele sale controlorilor întreprinderilor de distribuție a gazelor. Acest fapt va face posibilă facturarea cât mai exactă a volumului de consum pentru luna noiembrie și, în consecință, calcularea sumei reale a compensației. Totodată, datele de consum pot fi transmise prin intermediul unei fotografii a aparatelor de contorizare prin Viber ChatBot, Telegram-canalul MoldovagazSupport, precum și serviciul Cabinetul personal al consumatorului”, este îndemnul reprezentanților Moldovagaz.

Amintim că, consumatorii casnici vor beneficia de compensarea cheltuielilor pentru consumul de gaz natural și energie termică, ca rezultat al majorării tarifelor pentru aceste utilități. Proiectul elaborat în acest scop, care prevede compensarea cheltuielilor pentru consumul gazelor naturale/energiei termice în perioada rece a anului, a fost adoptat de Legislativ în lectură finală la sfârșitul lunii noiembrie.

Prin actul adoptat, se propune compensarea, în proporție de 67%, pentru primii 50m3 de gaz natural consumați, iar pentru următorii 100 m3 compensarea cu 50% din cuantumul diferenței dintre prețul din luna de facturare și prețul din luna octombrie 2021.

De asemenea, se propune compensarea diferenței, în mărime de 67 la sută, pentru prima gigacalorie consumată.

Totodată, de aceste compensații vor beneficia și cetățenii care se alimentează cu energie termică produsă de cazangeria blocului de locuit.

Astfel, compensația maximă, oferită pentru consumul de gaz natural, va constitui 540 lei, iar compensația pentru prima gigacalorie consumată va constitui 450 lei.

De menționat că tariful pentru consumul de gaz natural pentru luna octombrie 2021 constituie 4,64 lei pentru un m3, pentru luna noiembrie tariful aprobat este de 11,08 lei. Diferența în urma majorării tarifului constituie 6,44 lei.

Proiectul a fost susținut cu unanimitate de voturi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X