UE acordă Republicii Moldova 7 milioane de euro pentru domeniul Apărării

Autor: , in Actualitate / 2 decembrie, 2021, 23:38

Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova anunță că Consiliul European a decis oferirea de asistență financiară pentru câteva state, prin care care și Republica Moldova, care urmează să primească 7 milioane de euro pe o perioadă de 36 de luni pentru a contribui la consolidarea capacităților Serviciului Medical Militar și a Batalionului de Inginerie al Forțelor Armate ale Republicii Moldova, inclusiv a capacității acestora de a furniza serviciile respective civililor în situații de criză sau de urgență.

Măsura de asistență a fost aprobată în cadrul Institutului European pentru Pace (IEP) în sprijinul Georgiei, Republicii Moldova, Ucrainei și Republicii Mali.

„Aceste măsuri urmăresc să consolideze capacitățile țărilor beneficiare în chestiuni militare și de apărare, cu scopul de a promova reziliența internă. Pentru Georgia, Republica Moldova și Ucraina, UE urmărește, de asemenea, să sporească capacitatea și interoperabilitatea forțelor armate locale pentru a contribui la misiunile și operațiunile militare ale Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC). Măsurile sunt ca răspuns la solicitările trimise Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate de către țările implicate”, se arată într-un comunicat al Delegației UE la Chișinău.

„Toată asistența va fi condiționată de respectarea legislației internaționale relevante, în special a drepturilor internaționale ale omului și a dreptului internațional umanitar, precum și a instrumentelor juridice relevante și a celor mai bune practici bazate pe regulile, standardele și politicile internaționale și ale UE în domeniul furnizării de echipamente pentru forțele armate. Niciuna dintre măsuri nu implică furnizarea de echipamente concepute pentru aplicarea forței letale”, se mai arată în comunicat.

Potrivit Delegației Uniunii Europene la Chișinău, în special UE va finanța furnizarea de echipamente medicale pentru Serviciul Medical Militar și de echipamente de eliminare a munițiilor explozive pentru Batalionul de Inginerie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X