„Vor fi pedepsiți”. Tauber, încrezută că va câștiga alegerile de la Bălți, chiar dacă CEC a solicitat să fie exclusă din cursa electorală

Autor: , in Actualitate / Politic / 2 decembrie, 2021, 10:41

„Sunt candidat, sunt primar care deja a câștigat și sunt sigură că în zilele apropiate, la votare, nu că o să confirmăm votarea din 21 noiembrie, dar o să dublăm rezultatul nostru”, este reacția Marinei Tauber. Pe de altă parte, Comisia Electorală Centrală (CEC) a solicitat Judecătoriei Bălți anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidului Politic „Şor” la funcția de primar al municipiului Bălți.

Urmare examinării rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale, a informațiilor disponibile în spațiul public, informațiilor prezentate de autoritățile publice, sesizărilor și plângerilor parvenite în adresa CEC, precum și audierilor din cadrul ședinței, a fost formulată o bănuială rezonabilă de utilizare, de către candidatul Marina Tauber și în interesul acesteia a unor fonduri financiare nedeclarate de circa 152.725 de lei. Totuși, urmare controlului efectuat și probelor colectate, Comisia a constatat, cu certitudine, utilizarea fondurilor nedeclarate în mărime de, cel puțin, a 34.260 de lei.

Mai mult, prin adunarea acestei sume, a cheltuielilor nedeclarate de 34.260 de lei, la cheltuielile deja contabilizate şi prezentate la CEC, rezultă o sumă de cel puțin 9.514,80 lei care depășește plafonul mijloacelor financiare ce pot fi utilizate pentru circumscripția electorală municipală Bălți. Ambele fapte atestate de Comisie, adică folosirea de către concurentul electoral a fondurilor financiare şi materiale nedeclarate sau depășirea cheltuielilor peste plafonul mijloacelor din fondul electoral, cad sub incidența sancțiunilor prevăzute de legislația electorală. Sancțiunea pentru aceste fapte este prevăzută de lit. a) alin. (5) art. 75 Cod Electoral și constă în anularea înregistrării concurentului electoral, la solicitarea organului electoral, prin hotărâre judecătorească definitivă.

În speță, e vorba de achitarea în numerar, de către un membru și angajat a Partidului Politic „Şor”, candidat la funcția de deputat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, a unor servicii de alimentație (catering) prestate de către un agent economic pentru cel puțin 20 de voluntari, simpatizanți și membri a Partidului Politic „Şor”. Aceștia din urmă, au fost transportați din alte localități ale țării și cazați din contul concurentului electoral într-o tabăra de odihnă din municipiul Bălţi, au desfășurat activități de agitație electorală în susținerea candidatului Partidul Politic „Șor” la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021, fapt confirmat și recunoscut, inclusiv, de către concurent. Examinând rapoartele financiare ale concurentului electoral Partidul Politic „Șor” pentru perioada de până la 26 noiembrie 2021, s-a constatat că acestea nu conțin date care ar reflecta prestarea unor asemenea servicii”, au explicat membrii CEC.

În acest context, CEC va transmite instanței de judecată materialele ce au stat la baza adoptării hotărârii în vederea examinării și pronunțării deciziei pe marginea chestiunii în cauză.

Cu cinci zile înainte de turul doi al alegerilor de primar la Bălți, Comisia Electorală Centrală a decis să ceară instanței de judecată să o excludă din cursă pe Marina Tauber.

Eu vă promit că acele persoane care au încălcat legislația, obligatoriu vor fi pedepsite. Vremurile se schimbă. Da domnule Postică, o să vină după dumneavoastră și o să vă pună cătușele și dumneavoastră o să răspundeți pentru asta. Eu voi face tot posibilul, voi depune tot efortul pentru ca să răspundeți conform legii pentru această decizie cu care ați supărat oameni luminoși, oameni buni. Vă garantez”,a declarat Tauber.

Marina Tauber atenționează șase din cei opt membri ai CEC că ar trebui să se gândească la soarta lor, după ce au votat și solicitat Judecătoriei Bălți scoaterea candidaturii sale din cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți.

Trebuie să se gândească la cariera lor. Nu mai au ce căuta în organele de stat. În loc să susțină democrația, eu cu mânile lor au îngropat-o. Lupta continuă. Acesta e începutul noilor vremuri în Republica Moldova”, a adăugat Tauber.

Până nu este expusă o decizie finală judecătorească, sunt candidat, sunt primar care deja a câștigat și sunt sigură că în zilele apropiate, la votare, nu că o să confirmăm votarea din 21 noiembrie, dar o să dublăm rezultatul nostru. Vom lupta”, a conchis Tauber.

Marina Tauber, candidata Partidului Politic „Șor”, a câștigat primul tur al alegerilor pentru funcția de primar al mun. Bălți, obținând 47,93% din voturile valabil exprimate.

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au solicitat Judecătoriei Bălți scoaterea candidatei Partidului Șor, Marina Tauber, din cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți.

Raportorul pe acest caz, Pavel Postică, a dat citire raportului CEC prin care se propune anularea înregistrării Marinei Tauber în cursa electorală, ca urmare a depistării de nereguli privind transparența finanțării campaniei electorale și nedeclararea mai multor cheltuieli efectuate de formațiune.

Acestea se referă, în special, la achitarea hranei pentru mai mulți susținători ai partidului pe parcursul campaniei electorale, dar și pentru cazarea unor activiști ai formațiunii. În total, este vorba de o sumă nedeclarată de peste 34.000 de lei.

Pentru aceste încălcări, legislația electorală a Republicii Moldova prevede expres anularea înregistrării în cursa electorală.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X