Demersul CEC prin care se cere excluderea Marinei Tauber din cursa electorală: Dosarul a fost transmis Curții de Apel Bălți

Autor: , in Actualitate / Politic / 3 decembrie, 2021, 16:29

La Judecătoria Bălți a fost examinată vineri, 3 decembrie, solicitarea Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind anularea înregistrării candidatului Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, în cursa electorală pentru alegerile locale noi din municipiul Bălți. După o sedință de câteva ore, dosarul a fost transmis Curții de Apel Bălți.

Magistrata Judecătoriei Bălți, Natalia Costaș, a anunțat mutarea de urgență la Curtea de Apel Bălți a dosarului cu privire la excluderea Marinei Tauber din cursa electorală.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a solicitat Judecătoriei Bălți anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidului Politic „Şor” la funcția de primar al municipiului Bălți.

„Urmare examinării rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale, a informațiilor disponibile în spațiul public, informațiilor prezentate de autoritățile publice, sesizărilor și plângerilor parvenite în adresa CEC, precum și audierilor din cadrul ședinței, a fost formulată o bănuială rezonabilă de utilizare, de către candidatul Marina Tauber și în interesul acesteia a unor fonduri financiare nedeclarate de circa 152.725 de lei. Totuși, urmare controlului efectuat și probelor colectate, Comisia a constatat, cu certitudine, utilizarea fondurilor nedeclarate în mărime de, cel puțin, a 34.260 de lei.

Mai mult, prin adunarea acestei sume, a cheltuielilor nedeclarate de 34.260 de lei, la cheltuielile deja contabilizate şi prezentate la CEC, rezultă o sumă de cel puțin 9.514,80 lei care depășește plafonul mijloacelor financiare ce pot fi utilizate pentru circumscripția electorală municipală Bălți. Ambele fapte atestate de Comisie, adică folosirea de către concurentul electoral a fondurilor financiare şi materiale nedeclarate sau depășirea cheltuielilor peste plafonul mijloacelor din fondul electoral, cad sub incidența sancțiunilor prevăzute de legislația electorală. Sancțiunea pentru aceste fapte este prevăzută de lit. a) alin. (5) art. 75 Cod Electoral și constă în anularea înregistrării concurentului electoral, la solicitarea organului electoral, prin hotărâre judecătorească definitivă.

În speță, e vorba de achitarea în numerar, de către un membru și angajat a Partidului Politic „Şor”, candidat la funcția de deputat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, a unor servicii de alimentație (catering) prestate de către un agent economic pentru cel puțin 20 de voluntari, simpatizanți și membri a Partidului Politic „Şor”. Aceștia din urmă, au fost transportați din alte localități ale țării și cazați din contul concurentului electoral într-o tabăra de odihnă din municipiul Bălţi, au desfășurat activități de agitație electorală în susținerea candidatului Partidul Politic „Șor” la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021, fapt confirmat și recunoscut, inclusiv, de către concurent. Examinând rapoartele financiare ale concurentului electoral Partidul Politic „Șor” pentru perioada de până la 26 noiembrie 2021, s-a constatat că acestea nu conțin date care ar reflecta prestarea unor asemenea servicii”, au explicat membrii CEC.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X