Patru funcționari de la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, reținuți. CNA: Schemă de corupție

Autor: , in Social / 3 decembrie, 2021, 17:05

Patru funcționari din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) au fost reținuți de Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurori, într-un dosar pornit pe fapte de corupere pasivă. Aceștia că ar fi pus la cale o schemă de corupție, prin intermediul căreia ar fi pretins și primit sistematic bani de la agenți economici pentru a nu le îngrădi activitatea comercială.

În fapt, în cadrul urmăririi penale s-a constatat că, angajații APCSP ar fi efectuat periodic controale la comercianții din piețele din capitală și din țară, iar pentru a nu indica în actele de constatare presupusele nereguli stabilite în activitatea de întreprinzător, aceștia ar fi pretins și primit de la agenți economici bani sub formă de taxe de protecție.

În patru din cazurile documentate de CNA, sumele variau între 5.000 și 10.000 de lei, erau transmise în câteva tranșe și percepute sub pretextul de a nu confisca marfa sau de a permite comercializarea bunurilor în lipsa actelor permisive.

Mai multe percheziţii au fost operate în birourile de serviciu de la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței. Drept urmare, patru inspectori au fost reținuți și plasați în izolator pentru 72 de ore.

Funcționarii bănuiți de corupere pasivă riscă până la 10 ani de detenție, amendă penală de până la 400.000 de lei şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice de la 7 la 10 ani, dacă vor fi găsiți vinovați.

Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X