Vladislav Clima a demisionat din funcția de președinte al Asociației Judecătorilor din R. Moldova. Cum își motivează decizia

Autor: , in Actualitate / Justiție / 3 decembrie, 2021, 15:15

Vladislav Clima a demisionat din funcția de președinte al Asociației Judecătorilor din Republica, începând cu ziua de 3 decembrie 2021, declarând că „atacurile la care a fost supus sistemul judecătoresc în ultimii ani, au rezultat cu diminuarea încrederii și distorsionarea percepției societății”.

„În calitate de judecător și de cetățean al Republicii Moldova, am promovat integritatea și corectitudinea sistemului judecătoresc, care trebuie în mod obligatoriu să se bazeze exclusiv pe lege. Aceleași valori le-am promovat și din funcția de președinte al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova. Fără o justiție independentă nu poate exista nici democrație, nici stat de drept, nici garantarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. În mecanismul statal de apărare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, buna funcționare și organizare a autorităților judecătorești, constituie un factor de primă importanță. Aceste deziderate de independență a autorității judecătorești, de rând cu valorificarea încrederii societății în justiție, continuă a fi și principalele valori ale judecătorilor. Cu toate acestea, spre regret, atacurile la care a fost supus sistemul judecătoresc în ultimii ani, au rezultat cu diminuarea încrederii și distorsionarea percepției societății”, a declarat Clima.

„Exprimîndu-mi speranța că în pofida dificultăților se va reuși o reformare veritabilă nu doar a sistemului judecătoresc ci și a percepției societății în adresa lui, asta fiind prima și principala premisă, fără de care este imposibilă consolidarea independeției sistemului judecătoresc, pentru care am pledat și activat în calitate de președinte al Asociației Judecătorești și voi continua din orice postură, declar că demisionez din funcția de președinte al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova, începând cu ziua de astăzi, 03 decembrie 2021”, a adăugat Vladislav Clima.

În acest context, Clima a adus mulțumiri tuturor membrilor Asociației Judecătorilor din Republica Moldova, pentru „efortul comun în consolidarea sistemului judecătoresc și a actului justiției”.

„Vă îndemn să continuăm această muncă și activitate extrem de importantă pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, a conchis Clima.

Vladislav Clima este judecător din 2006. În 2017 a început să lucreze la Curtea de Apel Chișinău.

Președinta Maia Sandu a anulat vineri, 28 mai 2021, decretul semnat de Igor Dodon prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

Am anulat decretul fostului președinte Igor Dodon prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Consiliul Superior al Magistraturii a încălcat procedurile legale și a admis un conflict de interese inadmisibil atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție. CSM trebuie să reexamineze decizia luată și să se asigure că următoarele decizii de numire în funcție vor respecta în totalitate prevederile legale, iar persoanele propuse vor întruni criteriile de integritate. Oamenii cer de la judecători să le facă dreptate și să pedepsească hoții. Curățarea sistemului este primul pas spre o justiție independentă și dreaptă”, a declarat Maia Sandu în luna mai 2021.

Igor Dodon a semnat decretul privind numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău la data de 2 septembrie 2020 și publicat în Monitorul Oficial la data de 4 septebrie 2020.

Judecătorul Vladislav Clima a fost propus de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la șefia Curții de Apel Chișinău, la 28 iulie 2020, cu 9 voturi pro și 3 împotrivă.

Clima a fost, în 2018, președintele completului de judecată de la Curtea de Apel Chișinău care a decis menținerea deciziei de anulare a alegerilor din Chișinău, câștigate de Andrei Năstase.

Detalii: Curtea de Apel nu a validat mandatul primarului ales Andrei Năstase

În 2018, Ziarul de Gardă scria despre Vladislav Clima că este unul dintre cei mai bogați magistrați, deținând mașini de lux, două apartamente în capitală și o casă aflată în construcție.

În iunie 2019, Andrei Năstase, atunci ministru de Interne, cerea intentarea unei cauze penale în privința lui Clima, pe care îl acuza că a dispus încasarea unei sume de 700 de mii de dolari, de la o companie din Panama, în folosul unei întreprinderi care, nu este altceva decât o companie-căpușă, care are legături strânse cu Metalferos.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X