SUA pregătește inițiative pentru protejarea Ucrainei în cazul unui atac al Rusiei. Biden: Nu accept liniile roșii ale nimănui

Autor: , in Externe / 4 decembrie, 2021, 15:37

Preşedintele american a declarat vineri că pregăteşte un „set de iniţiative” care vizează protejarea Ucrainei de un atac din partea Rusiei, într-un moment în care Kievul şi Washingtonul acuză Kremlinul că a concentrat trupe la frontieră şi că efectuează pregătiri pentru o invazie, relatează AFP şi Reuters.

Afirmând că este în „contact constant” cu aliaţii SUA şi ai Ucrainei, el a declarat, la Casa Albă: „Pregătesc ceea ce va fi, cred, setul de iniţiative cel mai cuprinzător şi cel mai pertinent care este posibil pentru ca să fie foarte, foarte dificil pentru dl Putin să facă ceea ce oamenii se tem că va face”.

Preşedintele american, care a răspuns întrebărilor jurnaliştilor la Casa Albă cu prilejul unui discurs despre economia americană, a spus că nu a discutat cu omologul său rus Vladimir Putin. O convorbire între cei doi lideri este aşteptată să aibă loc în termen de zile, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Tensiunile nu au făcut decât să se amplifice în ultimele săptămâni privind un nou eventual atac al Rusiei asupra Ucrainei, Moscova fiind acuzată că a mobilizat zeci de mii de soldaţi la frontieră.

Mai mult de 94.000 de soldați ruși sunt comasați aproape de frontiera Ucrainei, a spus ministrul Apărării al Ucrainei, Oleksi Reznicov, care a citat rapoarte de informații ce sugerează că Moscova plănuiește o ofensivă militară de proporții la sfârșitul lunii ianuarie, transmite Reuters.

La plecarea către Camp David, Biden le-a spus reporterilor „Suntem de mult timp conștienți de acțiunile Rusiei iar așteptările mele sunt că vom avea o lungă discuție cu Putin”.

„Nu accept liniile roșii ale nimănui”, a spus acesta despre cererile Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, le-a spus jurnaliștilor că este luată în considerare asistența de securitate pentru Ucraina.

Pentru a aplana tensiunile, Moscova cere „garanţii de securitate” şi în special asigurări că NATO nu va continua să se extindă spre Est, în special prin aderarea Ucrainei.

Kievul refuză însă categoric să renunţe la un astfel de proiect de aderare, despre care se discută oficial din 2008, dar care nu a avansat între timp. Aderarea la NATO ar însemna ca celelalte ţări ale Alianţei, cu SUA în frunte, ar fi obligate să intervină militar pentru a apăra Ucraina în caz de agresiune.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X