Ceban, despre alegerile pentru Primăria de la Bălți: Mulți tac de parcă ar fi luat apă în gură. În unele circumstanțe, urmărim teatrul absurdului

Autor: , in Actualitate / Politic / 6 decembrie, 2021, 14:10

Primarul de Chișinău, Ion Ceban, a comentat situația privind alegerile pentru Primăria de la Bălți, spunând că cineva după bunul plac schimbă legile, zilele alegerilor și candidații. Edilul a făcut apel la guvernare, anticipând că unele decizii creează precedente foarte grave.

„Mulți tac de parcă ar fi luat apă în gură. În unele circumstanțe, urmărim teatrul absurdului, regizat foarte bine din culise. Scena este municipiul Bălți. Cineva după bunul plac schimbă legile, zilele alegerilor și candidații, judecătorii lucrează non-stop, CEC la fel. Am văzut foarte puține expuneri publice a organizațiilor. Am văzut cum s-a expus Promo-LEX, dar în mare măsură, experții și organismele internaționale tac în această privință, ceea ce este deranjant, cel puțin”, a declarat Ceban, în debutul ședinței de luni, 6 decembrie, a serviciilor săptămânale a Primăriei.

Ceban susține că e timpul ca primarii să își unească forțele.

„Unde sunt acei apărători de legi și drepturi? Aici vreau să mă adresez și celor de la Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), pentru că știu cât de importantă este corectitudinea pentru dumneavoastră. De asemenea, vreau să fac un apel către colegii primari din toată republica: Este timpul să ne unim forțele. Cât de multe lucruri facem în ultima perioadă, haideți să atenționăm instituțiile externe. Poate că oamenii din Republica Moldova nu cunosc că nu mai funcționează legile și sunt interpretate după bunul-plac al cuiva”, a adăugat primarul Capitalei.

Totodată, Ceban a lansat un apel către actuala guvernare:

„Celor de la guvernare, vreau să le spun o dată în plus că nu sunteți veșnic la putere, iar deciziile creează precedente foarte grave. Eu nu susțin și nu aleg pe nimeni, dar cetățenii nu sunt proști așa cum credeți și încercați să le vindeți tot felul de show-uri. Ca să fiu mai explicit, astăzi oamenii sunt scoși din funcții și sechestrați fără dovezi. Oamenilor li se spune să plece din funcții și să se bucure că nu sunt percheziționați. Chiar săptămâna trecută am avut discuții cu foști funcționari de diferit rang. Altora li se invocă datorii și tranzacții la stat. Candidații electorali sunt scoși din curse (…) Persoane loiale sunt puse în diverse funcții. Lupta cu corupție este un paravan cu care vă acoperiți pentru ca oamenii să nu vă vadă eșecurile (…) Nu-mi expun poziția în susținerea candidatului de la Bălți, dar mă pronunț împotriva fărădelegilor”, a conchis Ceban.

Vezi și: Ion Ceban, după solicitarea CEC de a fi exclusă Marina Tauber din cursa electorală: Este un exces de putere. Cum sunt astăzi hărțuiți primarii și se recurge la diverse metode, nu a fost niciodată așa ceva

Amintim că turul doi al alegerilor din Bălți a fost suspendat prin decizia CEC, după ce Curtea de Apel Bălți a menținut decizia Judecătoriei Bălți privind excluderea candidatei Marina Tauber.

„PAS a luat act de decizia instanţei de a anula înregistrarea unui candidat acuzat de încălcarea repetată a legislaţiei electorale şi, ca efect, suspendarea alegerilor pentru primăria municipiului Bălţi”. Afirmația se regăsește într-un mesaj al formațiunii postat duminică, 5 decembrie, pe rețelele de socializare.

Potrivit PAS, „într-un stat democratic toţi actorii electorali trebuie să fie în condiţii egale, folosind resurse permise în limita legii şi orice abateri de la acest principiu trebuie să fie sancţionate exemplar de către instituţiile statului”.

Un alt reprezentant al PAS, Sergiu Litvinenco, a publicat  un mesaj în care afirma că „nu pot grupurile de interese sau oligarhice să fie mai puternice decât Statul”.

Luni, 6 decembrie, reprezentanții Partidului Politic Șor au anunțat că Marina Tauber, candidata Partidului Șor pentru funcția de primar la Bălți, va contesta la Curtea de Apel (CA) Chișinău hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 5 decembrie, privind suspendarea turului doi al alegerilor locale de la Bălți.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X