Cum a pregătit SUA terenul pentru sancțiuni dure la adresa Rusiei dacă invadează Ucraina

Autor: , in Externe / 6 decembrie, 2021, 16:23

Washingtonul a făcut în ultimele luni un tur de forță diplomatic pentru a convinge toți partenerii din NATO și UE că intențiile Rusiei de atacare a Ucrainei sunt reale, transmite Financial Times. Miza SUA a fost să se asigure că eventualele sancțiuni la adresa Moscovei vor avea susținerea celor două blocuri, iar printre statele cele mai reticente s-a numărat Germania, care are cu Rusia o relație de afaceri extrem de solidă, potrivit FT.

SUA au strâns încă de la începutul toamnei informații despre masarea fără precedent de trupe ruse la granița estică a Ucrainei. În ciuda anunțurile publice ale diplomației americane, mai mulți aliați europeni erau neîncrezători în analizele SUA și respingeau ipoteza unui război declanșat de Rusia.

Din cauza acestei reticențe, mai cu seamă la Berlin, SUA au făcut o mișcare fără precedent, scrie Financial Times: diplomații și membrii comunității de informații au pus la dispoziția partenerilor din UE și NATO informații secrete extrem de detaliate despre prezența militară rusă în coasta Ucrainei.

SUA au demonstrat cu informații strânse pe teren de serviciile sale de informații că Rusia a deplasat circa 100 de batalioane (175.000 de militari) în locații strategice de la granița cu Ucraina, la care se adaugă încă 100.000 de rezerviști.

„Unele state europene care nu descifrau mișcările Rusiei așa cum o făceau americanii, o fac acum, după acest schimb de informații”, a declarat un diplomat european pentru FT, scrie g4media.ro.

SUA au continuat să furnizeze informații aliaților și la ședința ministerială a NATO de săptămâna trecută, avertizând statele membre că o invazie rusă în Ucraina este un scenariu plauzibil.

După această desfășurare diplomatică de forțe, toate statele aliate au decis să susțină un proiect prezentat de SUA prin care occidentul va impune sancțiuni dure Rusiei în cazul unui atac asupra Ucrainei.

De altfel, acest mesaj va fi livrat marți de președintele Joe Biden omologului său rus, Vladimir Putin.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X