Legea bugetului pentru 2022. Alaiba: Deputații din opoziție au înțeles că vin la un fel de cumetrie, nu la Parlament. Țîrdea: E un jaf

Autor: , in Actualitate / Politic / 6 decembrie, 2021, 17:35

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, a venit cu o reacție, la scurt timp după ce proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 a fost aprobat în lectura a doua, comentând că unii deputați din opoziție au venit „ca la cumetrie, dar nu la Parlament”. Pe de altă parte, deputatul socialist Bogdan Țîrdea a catalogat acest proiect drept un jaf.

„Am votat bugetul de stat pentru anul 2022. Deputații din opoziție, însă, au înțeles că vin azi la un fel de cumetrie, nu la Parlament. Au vrut o împărțeală, ca totdeauna. Peste 60 de amendamente cu liste de sate și orașe, obiecte de infrastructură pe multe dintre care nici nu le-au vizitat, sunt sigur. 1 milion de lei încolo, 3 milioane încolo, 12 milioane încolo. Amendamente în stânga și în dreapta. În total s-a adunat peste 1 miliard în amendamentele deputaților. De parcă ar da de la ei din buzunar! Așa s-a întâmplat an de an și au vrut așa să fie și anul acesta. Anul acesta a fost altfel”, a comentat Alaiba.

Deputatul PAS susține că a fost pus capăt unei tradiții când parlamentarii profită de funcția pe care o dețin.

„Am pus capăt acestei tradiții, când deputații își utilizează statutul de ales al poporului pentru a-și promova proiecte favorite, pentru „ai lor”. An de an deputații de la guvernare își luau lor o mare parte din bani, dar mai aruncau câte ceva și la opoziție, ca ăștia să nu țipe prea tare. Ca exemplu, în 2020 cei din majoritate și-au luat peste 350 milioane și la opoziție au dat vreo 14 milioane lei. Împărțeala politică la nivel de Parlament a luat sfârșit anul acesta și vom menține această practică pe viitor”, a subliniat Alaiba.

Deputatul Dumitru Alaiba susține că bani pentru Primării vor fi alocați, pentru că necesități sunt multe: „Însă, banii vor fi distribuiți transparent, cu maximă eficiență, în baza unor priorități prestabilite și criterii clare, indiferent de culoarea politică a primarilor. Nu în baza amendamentelor scrise pe genunchi de deputați care aruncă cu banii publici în stânga și în dreapta. Pentru că știu că nu dau de la ei”.

Vezi și: Legea bugetului de stat pentru anul 2022, aprobată de Parlament în lectura a doua

Pe de altă parte, deputatul socialist Bogdan Țîrdea acuză că proiectul bugetului pentru anul 2022 este un jaf.

„Bugetul vostru nu este o simplă înșelătorie. Este un jaf în esență. Și el nu deservește poporul nostru, ci companiile transnaționale, FMI și Banca Mondială. Păcat că n-ați spus la alegeri că îi veți servi pe aceștia și nu poporului!”, a declarat Țîrdea.

Deputatul socialist susține că „în țară s-a produs o explozie fără precedent a prețurilor și tarifelor și o sărăcire dramatică a populației”.

„S-ar părea că bugetul a crescut cu 9%. Dar acest lucru s-a produs din contul scumpirilor carburanților, apoi și a tuturor mărfurilor, deci, din contul jefuirii cetățenilor. Și din contul noilor credite (…) Voi înțelegeți că încălcați legea, că săvârșiți o crimă? Un deficit de 15 miliarde de lei înseamnă iarăși datorii pe care va trebui să le achităm (…) Guvernarea a inclus în proiectul bugetului majorarea datoriei externe cu 632,3 milioane de dolari. În consecință, datoria externă va fi de 3 317,8 milioane de dolari, ceea ce va constitui 40% din PIB”, a acuzat Țîrdea.

„De ce această datorie este atât de mare? Noi am anulat legea miliardului, voi ați revenit la ea, pentru că așa vrea FMI. Iată de ce în anul 2021 voi ați dat 867 milioane de lei Băncii Naționale pentru deservirea miliardului. În anul 2022, va trebui să întoarceți tot atât! Iar aceasta ar însemna câte 1000 de lei pentru fiecare pensionar!”, se întreabă Țîrdea.

Bogdan Țîrdea consideră că proiectul bugetului este o înșelăciune totală: „Este constituit în baza unei inflații de 6,9%, în timp ce Banca Națională prognozează 14%”. Adică toate majorările de salarii și pensii sunt o înșelătorie! Salariile și pensiile reale vor cădea dramatic. Oamenii vor sărăci”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X