Parlamentul a modificat Legea privind sistemul public de pensii. BCS: Genocid social!

Autor: , in Actualitate / Politic / Social / 6 decembrie, 2021, 18:47

Parlamentul a adoptat, în ședința plenară de luni, 6 decembrie, modificările la Legea privind sistemul public de pensii, în cea de-a doua lectură.

Proiectul prevede dreptul de a beneficia de pensie anticipată pentru stagiu lung pentru persoanele care au stagiul contributiv de cotizare mai mare, cu cinci ani pentru bărbați și trei ani pentru femei, decât cel prevăzut în lege.

O altă reglementare se referă la revizuirea formulei de indexare a pensiilor. Indexarea se va face o dată pe an, la data de 1 aprilie. De asemenea, este prevăzut și un coeficient de majorare a pensiilor, în valoare de 50% din creșterea economică reală pentru anul precedent, care la fel va fi acordat la data de 1 aprilie, în sumă fixă.

Totodată, va fi revizuită și modalitatea de stabilire a pensiei minime. Cuantumul pensiei minime va fi stabilit anual de către Guvern, valoarea acestuia urmând să fie cel puțin egală cu cea din anul precedent.

Proiectul mai prevede ca, începând cu 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani. Pentru femei, vârsta standard de pensionare de 63 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2028, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2024.

Proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii a fost susținut cu votul a 53 de deputați.

Comuniștii și socialiștii au blocat tribuna Parlamentului

Nemulțumiți de prevederile proiectului de lege, deputații BCS au blocat tribuna Parlamentului și au afișat mesaje „Stop genocidul social” și „NU majorării vârstei de pensionare”. Aceștia au propus retragerea subiectului de ordinea de zi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X