Tauber anunță că va contesta la Curtea de Apel Chișinău decizia CEC privind suspendarea turului doi al scrutinului de la Bălți

Autor: , in Actualitate / Politic / 6 decembrie, 2021, 14:26

Exclusă din cursa electorală, Marina Tauber va contesta la Curtea de Apel Chișinău hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind suspendarea turului doi al alegerilor locale de la Bălți, stabilit pentru 5 decembrie. Anunțul a fost făcut luni, 6 decembrie, de reprezentanții Partidului Politic Șor, într-un comunicat de presă.

Potrivit Marinei Tauber, hotărârea CEC este ilegală, deoarece Codul electoral nu prevede nicio procedură privind suspendarea alegerilor.

„Codul electoral nu prevede existența unei proceduri legale precum suspendarea alegerilor, iar prin suspendarea hotărârii nr. 195, turul doi al alegerilor din circumscripția municipală Bălți au fost oprite cu numai 30 de minute înainte de deschiderea secțiilor de votare, un caz fără precedent în istoria Republicii Moldova”, se menționează în cererea de chemare în judecată, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Partidului Șor.

Tauber consideră că, prin hotărârea CEC, au fost încălcate atât drepturile concurentului electoral, cât și ale alegătorilor: „Prin acest act administrativ, de fapt, cetățenii și alegătorii din municipiul Bălți au fost lezați în drepturile lor fundamentale la alegeri libere, de a alege, iar candidatul – de a fi ales, ceea ce reprezintă o ingerință disproporțională în substanța dreptului de a fi ales, drept garantat de art. 38 din Constituția Republicii Moldova și de art. 3 din Convenția Europeană”.

Tot candidata Partidului Șor, exclusă din cursa electorală, susține că nu există nicio procedură legală care i-ar permite Comisiei Electorale Centrale să acționeze independent, fără implicarea instanței de judecată sau a altui organ, în condiții strict delimitate.

„Comisia Electorală Centrală nu avea cum să acționeze independent, mai ales că nu există nicio procedură legală de suspendare a procesului electoral. Există procedura invalidării alegerilor în cazul în care numărul de alegători care au participat la votare este de cel puțin o pătrime. Există procedura confirmării sau infirmării rezultatelor alegerilor. În cazul în care existau încălcări, care ar fi influențat rezultatele alegerilor, instanța poate decide asupra infirmării rezultatelor alegerilor și numai după asta Comisia Electorală Centrală poate stabili data votării repetate. Chiar și excluderea concurentului electoral din buletin se efectuează doar în baza hotărârii de judecată”, mai argumenează Tauber.

Astfel, Marina Tauber solicită anularea hotărârii CEC din 5 decembrie.

Vezi și: Ceban, despre alegerile pentru Primăria de la Bălți: Mulți tac de parcă ar fi luat apă în gură. În unele circumstanțe, urmărim teatrul absurdului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că a luat act de hotărârea Judecătoriei Bălți și decizia Curții de Apel Bălți cu privire la anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidul Politic “Șor” la funcția de primar în cadrul alegerilor locale noi din municipiul Bălți.

În context, membrii CEC au constatat imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar cu un singur candidat în circumscripția electorală municipală Bălți, în condițiile în care legislația electorală prevede că turul doi al alegerilor se organizează cu 2 candidaţi.

În lipsa unui scrutin cu doi candidați, membrii Comisiei, întruniți în ședință extraordinară, au fost în situația de a decide suspendarea desfășurarea turului doi, până deciziile instanțelor de fond și apel vor rămâne irevocabile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X