(DOC) CEDO: Lui Vlad Filat nu i-a fost încălcată prezumția nevinovăției în cadrul procedurilor de ridicare a imunității parlamentare. Reacția fostului premier

Autor: , in Actualitate / Politic / 7 decembrie, 2021, 12:02

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat că fostului premier Vlad Filat nu i-a fost încălcată prezumția nevinovăției în cadrul ședinței Parlamentului din data de 15 octombrie 2015, atunci când i-a fost ridicată imunitatea parlamentară. Decizia a fost pronunțată marți, 7 decembrie. Pe de altă parte, fostul pri-ministru moldovean susține că această hotărâre este nedefinitivă, precizând că, nu se referă la procesul de judecată în care afost condamnat.

CEDO a constatat că nu a existat o violare a prezumției nevinovăției în cadrul procedurilor de ridicare a imunității parlamentare.

În hotărârea Curții în cauza ”Filat contra Moldovei” s-a decis în unanimitate că nu a avut loc violarea Articolului 6 § 2 din Convenție.

Invocând Articolul 6 § 2 din Convenție, prezumția nevinovăției, Vlad Filat s-a plâns pe declarațiile făcute de oficiali în cadrul ședinței din 15 octombrie 2015, ridicarea imunității parlamentare, declarațiile pe care le-a considerat ca încălcare a prezumției nevinovăției. Invocând Articolul 5 § 4 din Convenție, fostul premier moldovean s-a plâns că a fost în imposibilitate de contesta legalitatea arestării sale preventive, dispuse urmare a condamnării sale de către primă instanță.

Curtea a hotărât că nici declarațiile făcute de procurorul general în ședința Parlamentului din 15 octombrie 2015, nici motivarea în demersul respective, care a fost citit în ședință de către spicherul Parlamentului nu au încălcat dreptul reclamantului de a fi prezumat nevinovat și astfel nu a avut loc violarea Articolului 6 § 2 din Convenție. Restul capetelor din cererea reclamantului a fost declarate ca inadmisibile.

Reacția lui Vlad Filat, după hotărârea CEDO:

Hotărârea nedefinitivă CtEDO de astăzi, nu se referă la procesul de judecată în care am fost condamnat. Ilegalitățile comise în timpul procesului de judecată, fac obiectul unei plângeri separate, care a trecut etapa expunerilor părților, urmând a fi pronunțată o altă hotărâre CtEDO.
Hotărârea de azi a Înaltei Curți se referă la plângerea înregistrată în anul 2016, în care am invocat, printre altele, condițiile de detenție, iar urmare a adoptării mecanismului național de reducere a pedepsei din cauza condițiilor inumane și degradante din penitenciar, am beneficiat de reducerea termenului de detenție.
De asemenea, obiectul examinării în prezenta cauză a fost faptul dacă legislația națională permite revizuirea legalității arestului unei persoane pe durata judecării apelului.
Adițional, Curtea a dat apreciere în ce măsură expunerile publice în cadrul ședinței parlamentare de ridicare a imunității de deputat au respectat sau nu principiul prezumției nevinovăției.
Hotărârile CtEDO pot fi atacate la Marea Cameră, în termen de 3 luni de la data publicării
”.

Cauza se referă la procedurile penale care, în 2016, s-au finalizat cu condamnarea lui Filat la 9 ani de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență.

VIDEO: Deschide.md

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X