Pandemia a adâncit și mai mult inegalitățile dintre bogații și săracii planetei, arată un studiu

Autor: , in COVID-19 / 8 decembrie, 2021, 16:58

Potrivit unui raport publicat marţi 7 decembrie de Laboratorul inegalităţilor mondiale (World Inequality Lab), pandemia a însemnat pentru cei bogaţi o ocazie de a câştiga şi mai mulţi bani, iar celor săraci le-a agravat situaţia. Raportul a fost coordonat, printre alţii, de economistul francez Thomas Piketty, relatează RFI România.

Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi America latină sunt, potrivit raportului, regiunile cu cele mai mari inegalităţi. În ultimii 25 de ani averile celor bogaţi s-au triplat. Doar anul trecut patrimoniul acestui grup favorizat a crescut cu 3600 de miliarde de dolari. Ceea ce, precizează comentatorii avizaţi, echivalează cu cheltuielile anuale din domeniul sănătăţii ale tuturor statelor lumii.

Cotidianul Libération reia câteva cifre halucinante. La fiecare 17 ore un nou individ intră în cercul miliardarilor, deja în număr de 2755 pe planetă. Fenomenul îmbogăţirii celor bogaţi este vizibil şi în Franţa unde 500 de mari averi sunt echivalentul a 30 la sută din produsul intern brut. Ceea ce înseamnă că acest club restrâns este de trei ori mai bogat azi decât era acum zece ani, scrie g4media.ro.

În cursul secolului trecut, spun specialişti citaţi tot de Libération, inegalităţile au fost în recul, printre altele datorită celor două războaie mondiale, a crizei economice din 1929 şi a prosperităţii înregistrată după 1968. Tendinţa s-a inversat însă după 1983 pe fondul unui val de liberalizări.

În contextul acestui tablou deprimant, Europa rămâne totuşi zona cea mai puţin perturbată de adîncirea inegalităţilor. Un motiv în plus pentru a crede în acest proiect comunitar în cadrul căruia statele au şi o politică socială.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X