SUA trimit în Ucraina arme de foc și muniții în valoare de 60 de milioane de dolari

Autor: , in Externe / 9 decembrie, 2021, 17:10

Ultima parte a „pachetului de asistență de securitate” în valoare de 60 de milioane de dolari va ajunge în Ucraina, săptămâna aceasta, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Livrarea va include arme de foc și muniție, scrie CNN, citat de Digi24.

Președintele american Joe Biden a aprobat pachetul de asistență pe 1 septembrie, odată cu vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă. Pachetul include componente cu capacitate letală, precum rachete antitanc Javelin, dar și elemente neletale, a mai spus Kirby.

Pachetul de securitate este gândit pentru a susține capacitatea de apărare a Ucrainei, în special în fața trupelor rusești care se adună în număr tot mai mare la granița dintre cele două țări.

SUA privesc mișcările de trupe cu îngrijorare, iar oficialii americani mențin legătura cu aliații NATO și omologii lor europeni pentru a pregăti un răspuns coordonat, în eventualitatea în care președintele rus Vladimir Putin va decide să invadeze Ucraina.

De la începutul conflictului din Ucraina, SUA au livrat arme și alte ajutoare Kievului în valoare de 2,5 miliarde de dolari

În 2021, Statele Unite au livrat asistență pentru sprijinul securității Ucrainei în valoare de 450 de milioane de dolari, cu tot cu livrarea de săptămâna asta, a spus Kirby. Din 2014, când Rusia a invadat și a ocupat peninsula Crimeea, America a oferit Ucrainei ajutoare în valoare totală de 2,5 miliarde de dolari.

Marți, Biden l-a avertizat pe Putin într-o întâlnire virtuală, în timpul căreia au apărut câteva momente mai tensionate, că administrația americană va aplica o serie de sancțiuni economice usturătoare dacă Rusia atacă Ucraina.

Armata americană se ocupă și de antrenarea trupelor ucrainiene. În noiembrie, în jur de 150 de membrii din Garda Națională a Floridei, care fac parte din Grupul Multinațional de Instrucție pentru Ucraina, au ajuns în țara vecină și i-a înlocuit pe cei din Garda Națională din Washington.

Grupul de instrucție a fost instituit în 2015 și este menit să îmbunătățească capacitatea de apărare a Ucrainei. Pe lângă acest grup, Comandamentul Operațiunilor Speciale în Europa joacă un rol important în instruirea și sfătuirea trupelor speciale ucrainiene prin exerciții, comunicare și coordonare „pe fiecare nivel”, a declarat Pentagonul marți.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X