CC explică de ce nu comentează subiectul privind majorarea salariilor judecătorilor constituționali

Autor: , in Actualitate / Justiție / Social / 10 decembrie, 2021, 11:10

Reprezentanții Curții Constituționale (CC) au emis o scurtă notă de presă, vineri, 10 decembrie, cu privire la majorarea salariilor judecătorilor constituționali, explicând de ce nu comentează subiectul.

Curtea Constituțională explică refuzul de a oferi vreun oarecare comentariu referitor la majorarea salariilor magistraților constituționali, invocând „obligația de rezervă și de prudență a judecătorilor”.

„Cu privire la discuțiile existente în societate despre subiectul unei pretinse majorări a salariilor judecătorilor Curții Constituționale și având în vedere solicitările unor jurnaliști de a comenta situația, vă informăm că obligația de rezervă și de prudență a judecătorilor îi împiedică să facă comentarii”, au argumentat reprezentanții Curții Constituționale.

Începând cu anul 2022, judecătorii Curții Constituționale (CC) urmează să ridice salarii majorate.

La 8 decembrie, ZdG a scris că începând cu anul 2022, Judecătorii Curții Constituționale (CC) vor primi un salariu net de circa 60 de mii de lei, față de 25,5 mii de lei, cât primesc acum. Majorarea salariilor magistraților a fost posibilă după ce deputații au votat două amendamente, unul la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (politica bugetar-fiscală) și unul la proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022. Amendamentele au fost propuse de trei deputați de la Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate”, președintele Parlamentului, Igor Grosu, vicepreședinta fracțiunii, Veronica Roșca și președinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate.

Deputata Olesea Stamate a declarat pentru ZdG că prin amendamentul la proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 a fost mărită grila de salarizare pentru judecătorii din cadrul CC, de la 2.600 la 3.000 de lei, iar prin amendamentul la proiectul de lege pentru modificarea politicii bugetar- fiscale a fost modificat sporul cu caracter specific, de la 40% la 100% pentru judecătorii CC și personalul cu drept de a beneficia de spor cu caracter specific.

„Astfel, judecătorii CC vor primi un salariu brut de 80 de mii de lei, aproximativ (60 de mii, net, n.r.). CC este de fapt fundamentul unui stat de drept. Dacă noi nu le oferim salarii cât de cât decente judecătorilor CC, tentațiile sau riscurile de corupție sunt extrem de mari. Noi vrem ca ei în continuare să ia decizii strict în baza Constituției și legislației, dar pentru asta trebuie să-i motivăm și noi un pic. Salariile din țara noastră la judecătorii CC sunt cele mai mici din Europa”, a punctat Stamate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X