(RAPORT) Clasamentul global al celor mai bine pregătite țări pentru o nouă pandemie; Pe ce loc este Moldova

Autor: , in Actualitate / Social / 10 decembrie, 2021, 08:30

La doi ani de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, lumea rămâne „periculos de nepregătită” pentru următoarea pandemie, potrivit unui nou raport citat de New York Times.

Indexul de securitate globală a sănătății pentru 2021, publicat miercuri, clasifică 195 de țări în funcție de capacitatea lor de a răspunde la epidemii și pandemii. Versiunea anterioară a indexului, publicată cu doar câteva luni înainte de depistarea primelor cazuri de COVID-19, spunea că nicio țară nu este pregătită pentru o astfel de criză, scrie digi24.ro.

În mare parte, lumea nu este mai bine pregătită nici astăzi, conform raportului pe 2021, publicat de Nuclear Threat Initiative, un grup nonprofit de securitate globală, și Centrul pentru Securitatea Sănătății de la Universitatea Johns Hopkins.

„Aș spune că e un raport îngrijorător. Lumea nu este pregătită”, a spus dr. Rick Bright, directorul executiv al Institutului de Prevenire a Pandemiilor al Fundației Rockefeller, care nu a fost implicat în crearea indexului.

Peste 90% dintre țările studiate nu au niciun plan pentru distribuirea de vaccinuri sau medicamente în timpul unei crize, în timp ce 70% nu au capacitate suficientă în spitale, clinici și centre de sănătate, arată raportul. Riscurile politice și de securitate au crescut la nivel mondial, iar încrederea publicului în guvern este în scădere.

Deși multe țări au canalizat resurse pentru a face față crizei COVID-19, puține au făcut investiții dedicate pentru îmbunătățirea pregătirii generale pentru situații de urgență, arată raportul.

„Am documentat locurile în care s-au făcut îmbunătățiri pentru COVID”, a spus epidemiologul Jennifer Nuzzo, unul dintre cei doi autori principali ai raportului.

Dar dacă liderii politici „nu acţionează pentru a se asigura că tot ceea ce s-a făcut pentru COVID nu se erodează, ne-am putea regăsi tot la punctul din care am pornit sau chiar mai rău”, a avertizat ea.

Cercetătorii au evaluat fiecare țară pe o mai multe criterii, de la sistemele de sănătate, forța de muncă, laboratoarele, lanțurile de aprovizionare, infrastructura, la încrederea în guvern și multe altele. Fiecărei națiuni i s-a atribuit un scor de la 0 la 100.

Scorul mediu a fost de 38,9, chiar ușor mai scăzut față de media din 2019 de 40,2, și nicio țară nu a reușit să obțină 80 de puncte.

Statele Unite, care s-au clasat pe primul loc în indexul din 2019, și-au păstrat poziția în fruntea clasamentului, cu un scor de 75,9, în timp ce Australia, Finlanda, Canada și Thailanda au completat primele cinci locuri.

Moldova a obținut 41 puncte, aflându-se pe locul 71 din 195, în spatele României, dar în fața Ucrainei.

Acest lucru i-a surprins pe unii experți, având în vedere că răspunsul SUA la pandemie a fost considerat în mare parte un eșec.

„Serios, SUA pe primul loc?” a spus dr. Ezekiel J. Emanuel, bioetician la Universitatea din Pennsylvania.

„Nu mi se pare un clasament credibil”, a adăugat el.

Jennifer Nuzzo spune însă că indexul a fost conceput pentru a măsura instrumentele și resursele pe care le are la dispoziție o țară și nu poate prezice cât de eficient vor fi utilizate aceste resurse în caz de urgență.

„Doar pentru că există pe hârtie nu înseamnă că vor funcționa”, a spus ea.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X