Disident rus: Transnistria, o parte a Republicii Moldova ocupată de Rusia

Autor: , in Actualitate / Politic / 13 decembrie, 2021, 10:08

Regiunea separatistă din stînga Nistrului este o parte a Republicii Moldova ocupată de Federația Rusă, consideră disidentul rus Konstantin Borovoi.

Borovoi a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că Republica Moldova este astăzi supusă unei agresiuni din partea Rusiei.

„Nu cred că este vorba de „Transnistria”, ci de o parte a Republicii Moldova care este ocupată de Rusia. Acest proces este condus astăzi de niște bandiți. Același lucru se întâmplă și în Abhazia, în Osetia de Sud. Apropo, și în Siria. Problema trebuie rezolvată. La fel cum trebuie rezolvată și în Ucraina.

Căci iată că Ucraina s-a împăcat cu faptul că estul teritoriului său și Crimeea au fost ocupate. În consecință, statele occidentale s-au împăcat și ele cu această stare de fapt. Ucraina a adoptat astăzi o atitudine, să-i spunem așa, „împăciuitoare” față de agresor. Doamne ferește să-și permită să spună ceva ce nu i-ar plăcea lui Putin!

Simpla recunoaștere a unor lucruri atât de evidente – și anume că este vorba despre o „ocupație”, o „stare de război” – este un pas de care le este frică”, a declarat Borovoi.

El a mai spus că Republica Moldova are doar două scenarii posibile de dezvoltare.

„Un model este cel „modelul baltic”: o economie complet deschisă, concurență deplină, iar, drept urmare, respectarea drepturilor omului, democrație, întreaga gamă de libertăți și, evident, impozite mici. Cel de-al doilea model este „modelul sovietic” – modelul Ucrainei din trecutul recent, modelul Moldovei din trecutul recent. Este vorba de un soi de autoizolare artificială, un fel de „patriotism” prost înțeles, când companiilor occidentale nu li se permite să intre pe piață. Cum se spunea în Rusia: „Noi nu vrem să fim o colonie energetică a Occidentului!””. Iar, în consecință, se confruntă acum cu o economie nedezvoltată, sărăcia populației, devenind o țară din lumea a treia. Procese similare au loc în Moldova, Ucraina și Rusia.

E timpul ca [Moldova] să iasă cât mai repede la acest nivel, care a fost criticat, de altfel, de Rusia – acel nivel la care erau Estonia, Letonia, Lituania, pe când statele respective abia începeau această cale, și li se spunea că toate acestea ar duce la sărăcie. Dar iată că astăzi ele sunt într-o stare foarte bună – atât din punct de vedere economic, cât și politic. A fost o perioadă de șomaj masiv în țările baltice, dar și această problemă a fost depășită în cele din urmă”, a mai spus disidentul rus.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X