Peste 5.500 de angajați care s-au infectat cu COVID-19 vor primi indemnizația unică de 16.000 de lei

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 14 decembrie, 2021, 17:26

Ministerul Finanțelor va aloca 89 milioane lei din Fondul de intervenție al Guvernului pentru acordarea indemnizațiilor unice în sumă de 16.000 de lei personalului medical, precum și altor angajați care s-au îmbolnăvit de COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Un proiect în acest sens a primit aviz pozitiv în cadrul ședinței de marți, 14 decembrie, a Cabinetului de miniștri.

De indemnizația unică, în valoare de 16.000 de lei, vor beneficia 5.563 de persoane, dintre care 4.882 sunt personal medical ai instituțiilor medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor, instituțiilor medico-sanitare din subordinea Ministerului Sănătății și autorităților publice locale, iar 681 sunt angajați din instituții bugetare.

Autoritățile publice, în calitate de beneficiari ai mijloacelor financiare alocate, poartă responsabilitate pentru datele prezentate și vor întocmi, în modul stabilit, documentele necesare pentru finanțarea cheltuielilor respective prin intermediul instituțiilor în care activează persoanele.

Personalul medical, antrenat în lupta cu COVID-19, va beneficia de indemnizația unică în sumă de 16.000 de lei în cazul contractării virusului, doar dacă cadrele medicale s-au vaccinat împotriva COVID-19. Acest proiect de lege a fost votat în prima lecură de Parlament, joi, 21 octombrie.

Angajații care nu și-au administrat un vaccin anti-COVID-19 până la momentul contractării virusului, nu vor mai putea beneficia de asistența financiară unică, oferită în legătură cu expunerea la riscul de îmbolnăvire.

În categoria celor eligibili pentru a beneficia de indemnizația oferită din partea statului se vor încadra angajații Agenției Naționale de Sănătate Publică, ai instituțiilor medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Serviciului de Informații și Securitate, ai instituțiilor medico-sanitare publice spitalicești, de asistență medicală urgentă prespitalicească sau de asistență medicală primară.

Totodată, a fost stabilită o indemnizație unică în mărime de 100 mii de lei. Acesta va fi acordată familiilor lucrătorilor medicali, implicați în activitățile de combatere a pandemiei și care au decedat din cauza infecției, în ciuda faptului că au încheiat schema completă de vaccinare.

Proiectul a fost elaborat de către Ministerul Sănătății, argumentând că scopul este ajustarea măsurilor de sprijin pentru lucrătorii medicali expuși riscului de îmbolnăvire în contextul pandemiei COVID-19. Cheltuielile necesare pentru realizarea prezentei hotărâri vor fi acoperite din contul fondurilor de urgență ale Guvernului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X