60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei energetice: R. Moldova și Comisia Europeană au semnat acordul

Autor: , in Actualitate / Politic / Social / Uncategorized / 15 decembrie, 2021, 15:21

Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind „Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova” care prevede că țara noastră primește 60 de milioane de euro a fost semnat miercuri, 15 decembrie, la Bruxelles.

Acordul prevede acordare unui grant în valoare de 60 de milioane euro pentru gestionarea crizei din sectorul energetic. Mijloacele financiare vor fi debursate anul curent, într-o singură tranșă.

Scopul principal al suportului respectiv este atenuarea impactului socio-economic urmare a creșterii prețurilor la gazele naturale, sporirea capacității Guvernului de a furniza servicii personalizate grupurilor vulnerabile, precum și redresarea socio-economică pe termen lung, securitatea energetică și tranziția energetică în Republica Moldova.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a venit cu o reacție după ce a semnat Acordul, subliniind că acest ajutor oferit de către Uniunea Europeană demonstrează „că avem prieteni adevărați și o credibilitate internațională acordată Guvernului.”

„Ajutorul oferit de către Uniunea Europeană demonstrează că avem prieteni adevărați și o credibilitate internațională acordată Guvernului nostru care aduce beneficii concrete pentru cetățenii țării.
Acest program de suport bugetar completează pachetul Uniunii Europene de Redresare Economică pentru Moldova în valoare de până la 600 de milioane euro care urmează a fi implementat în următorii trei ani.
Vom munci în ritm accelerat alături de colegii din Guvern pentru adoptarea în scurt timp a unui Plan național de acțiuni în domeniul crizei energetice, proiect care are scopul de a atenua impactul socio-economic urmare a creșterii prețurilor la gazele naturale, sporirea capacităților de a furniza servicii grupurilor vulnerabile – cu precădere servicii de bază pentru populație – și sprijinirea redresării socio-economice pe termen lung, securitatății energetice și tranziției energetice în țara noastră”, a spus Popescu.

Decizia de finanțare aferentă suportului bugetar „Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova” a fost adoptată de către Comisia Europeană la data de 10 decembrie 2021.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X