Explicațiile fostei secretare de stat a MAI, Mariana Grama, după ce ANI a anunțat-o că riscă confiscarea averii de peste 1 milion de lei

Autor: , in Actualitate / Social / 15 decembrie, 2021, 12:24

Fosta secretară de stat a Ministerului Afacerilor Interne, Mariana Grama, a venit cu o reacție, la două zile după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a anunțat că a constatat pe numele acesteia o avere nejustificată în mărime totală de peste 1 milion de lei.

„Pentru acest ”lux” am împrumutat 50 mii euro, 800 mii ruble rusești, deși soțul a lucrat și lucrează de ani buni peste hotarele țării (anii 2000 – 2001, în construcții în Portugalia, anii 2008-2010 – conducător auto transport de mărfuri în Franța, Germania, Spania, Romania, anii 2015-2017 – conducător auto transport de pasageri pe cursa regulată Timișoara- Chișinău-Timișoara, anii 2017-2020 – conducător auto transport pasageri pe cursa România-Moldova-Franța (Lion)-Moldova-România; 2021 – prezent – conducător auto transport de mărfuri în Germania). Atrage-ți atenția, anii în care creșteau copii, anii în care i s-a născut băiatul! Oare aceasta este răsplata pentru dorul de casă și lipsa anilor în care să nu te bucuri de cele mai frumoase clipe de a-ți vedea copii cum îți cresc, ca veniturile obținute peste hotare să fie incluse doar circa 77 mii lei moldovenești. Evident, că vor apărea cheltuieli nejustificate de circa 1 milion MDL (echivalentul a 50 mii euro), dacă veniturile soțului nu au fost incluse”, a explicat fosta secretară de stat Mariana Grama.

În context, fosta secretară de stat a MAI se întreabă dacă „aceasta este oare dreptatea în Republica Moldova?”.

Totodată, fosta secretară de stat a MAI oferă detalii despre bunurile imobile obținute de familia sa.

„Urmare a unei cariere militare dedicate Poporului, Statului și Tricolorului mai mult de 23 ani, refuzând categoric să părăsesc statul Republicii Moldova pentru a-mi urma soțul în străinătate, la sfârșitul anului 2019, Ministerul Apărării a depus eforturi enorme pentru a mă scoate pe mine în stradă și copii mei din apartamentul de serviciu, deși dreptul la spațiu locativ l-am dobândit pe viața încă din anul 1997, fiind atacată în instanță de judecată, anume fiind în funcția de secretară de Stat al MAI.
Astfel, urmare a deciziei familiare, am împrumutat 50 mii euro și 800 mii ruble rusești, plus salariul meu de la Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, pensia, îndemnizația concediului nefolosit de la Ministerul Apărării, îndemnizația de eliberare din serviciul militar, am procurat prin licitație publică așa numite 2 imobile sechestrate de către Banca Socială (1 imobil este terenul de sub casă și cel aferent casei, și al 2-lea imobil – este însăși casa). Licitația a avut loc cu câștig de cauză la 03 iunie 2020.
În aceiași zi, soțul, necrezând în posibilitatea câștigului licitației într-un stat de drept, a semnat și achitat arvuna pentru așa numitele ”3 imobile” (1 imobil este terenul de sub casă și aferent, 2 imobil – casă, 3 imobil – un garaj de lângă casă supus demolării) găsite pe 999.md, din sursele de venit proprii obținute în toți acești ani peste hotarele țării. Vă rămâne doar să mă judecați!”, a justificat Mariana Grama.

Fosta secretară de stat se arată convinsă că „justiția corectă” îi va face dreptate.

„Cine nu mă cunoaște în calitate de ex-secretară de Stat al MAI sau colonel Mariana GRAMA, cu o carieră bogată în spate, Vă aduc la cunoștință, eu sunt acea Femeie care am spart stereotipurile în rândurile predominate de bărbați, pentru a clădi un drum pentru multe alte Femei din sectorul militar, în detrimentul familiei mele. Cu titlul informativ, cînd multe Mame își duceau copiii la matinee, copiii mei au fost duși de bunica. Când copiii mei ieșeau pe scenă, eu mereu lipseam, pentru că în această țară, anume atunci erau atât de multe lucruri, care necesită urgentă implementare. Sunt mulți martori. În toți acești ani și funcții deținute am realizat proiecte tangibile pentru țară, fără a lua un ban de la cineva. Declar pe propria răspundere – NICI UN BAN. Din acel puțin, al meu, am împărțit cu soldații, atunci când eram în misiune, și nu m-am lăudat cu acest fapt”, a mai spus Mariana Grama.

Precizăm că, luni, 13 decembrie, Autoritatea Națională de Integritate a anunțat că a constatat pe numele fostei secretare de stat a MAI, Mariana Grama, o avere nejustificată în mărime totală de peste 1 milion de lei.

Controlul averii pe numele Marianei Grama a fost pornit în baza unei sesizări din oficiu dintr-o investigație jurnalistică.

Inspectorul de integritate a verificat averea fostei demnitare de stat și a familiei acesteia pentru perioadele 2014-2016 și 2016 – 2021.

În cadrul verificărilor, inspectorul de integritate a constatat diferență substanțială între averea dobândită ți veniturile obținute pentru anul 2020, în sumă de peste 1 milion de lei.

„Suma a fost identificată ca urmare a unor modificări patrimoniale, pe care inspectorul le-a vizualizat pe toată perioada 2016- 2021. Astfel, pe parcursul anului 2020, familia fostei secretare de obține anumite bunuri și înregistrează operațiuni bancare ce vizează deschiderea unui cont bancar și alimentarea acestuia. Respectiv, în iunie 2020, soțul Marianei Grama a intrat în posesia a trei bunuri imobile, în valoare contractuală de peste 840 de mii de lei. În septembrie 2020, fosta demnitară de stat a procurat două bunuri imobile în valoare de peste 1,5 milioane de lei. În același an, Mariana Grama deschide un cont bancar de depozit pentru suma de 46 de mii de euro. Ulterior, acest cont bancar este alimentat cu sumele de 375 de mii de lei și cu o altă sumă de peste 95 de mii de lei”, a precizat ANI.

În total, suma modificărilor patrimoniale ale familiei fostei secretare de stat ce includ cheltuieli însumează cifra de peste 3,8 milioane de lei.

„Însă, disponibilitățile financiare oficiale și justificate ale acestuia sunt de peste 2,8 milioane de lei, fiind stabilită astfel diferența substanțială”, a mai spus ANI.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, subiectul riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică pe o perioada de 3 ani. Iar, suma nejustificată identificată în cadrul controlului, urmează să fie confiscată în folosul statului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X