„Ohotnik”, noul motiv de mândrie a lui Putin; Rusia și-a prezentat ultimul model de dronă invizibilă

Autor: , in Externe / 15 decembrie, 2021, 09:29

Rusia a prezentat publicului cel mai nou model de dronă de luptă „invizibilă” (greu de detectat pe radar), despre care experţii militari ruşi spun că va fi folosită pentru spargerea liniei frontului şi distrugerea sistemelor de apărare antiaeriană adverse în războaiele viitoare, informează Izvestia.

Drona, denumită S-70 „Ohotnik” („Vânătorul”), ar reprezinta astfel o dezvoltare importantă a capacităţilor militare ale armatei ruse, scrie digi24.ro.

Acest aparat va juca rolul unui avion uşor multirol. Poate efectua misiuni de recunoaştere, să ofere coordonatele diverselor ţinte, să lovească ţinte aflate la sol, să lupte cu avioanele inamice. Poate desfăşura diverse sarcini autonom sau împreună cu alte avioane clasice, cu pilot”, a spus un expert militar citat de presa rusă.

Drona este prevăzută cu inteligenţă artificială şi poate efectua anumite sarcini în mod independent. Aceste drone-„vânător” ar putea face astfel parte din eşaloanele înaintate ale unităţilor aeriene ale armatei ruse.

„Vor fi utile pentru crearea de culoare şi distrugerea sistemelor antiaeriene, precum şi lovirea trupelor care se află la adăpostul umbrelei de apărare antiaeriană”, a spus un expert militar pentru Izvestia.

Conform publicaţiei The Drive, drona mai are de efectuat mai multe zboruri de testare şi trebuie să treacă printr-o serie de evaluări înainte de a deveni complet operaţională. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a spus că toate aceste testări şi omologări se vor încheia în 2022.

În acest moment, Rusia are două prototipuri ale acestei drone. SUA deţin un model de dronă similară, neconfirmat oficial de Pentagon, dar despre care revista Forbes susţine că este deja operaţională.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X