CNA a inițiat un dosar contravențional pe numele președintei CSP, Angela Motuzoc

Autor: , in Actualitate / Social / 17 decembrie, 2021, 13:42

Un dosar contravenţional pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu a fost pornit pe numele preşedintei Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Angela Motuzoc. Informația a fost confirmată pentru COTIDIANUL de ofițera de presă a Centrului Național Anticorupție (CNA), Angela Starinschi.

„CNA a transmis în instantă procesul verbal cu privire la contravenție, în conformitate cu Art. 313 cod contravențional în privința președintei Consiliului Superior al Procurorilor”, ne-a spus Angela Starinschi.

Procesul a fost transmis în instanță în data de 15 decembrie.

Instanța urmează să ia o decizie pe marginea constatărilor Centrului Național Anticorupție.

Ce prevede Art.313 din CODUL CONTRAVENŢIONAL AL REPUBLICII MOLDOVA:

Articolul 313. Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu
Săvârşirea unei acţiuni care depăşeşte în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege şi care contravine intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii,
se sancţionează cu amendă de la 30 la 90 de unităţi convenţionale (1.500 – 4.500 de lei) cu privarea de dreptul de a deţine o anumită funcţie sau de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Contravenţia a fost constatată în urma examinării unei plângeri depusă de fosta deputată din Fracțiunea Platforma Demnitate și Adevăr (DA) Inga Grigoriu.

Fosta deputată Inga Grigoriu a anunțat în data de 9 septembrie că va depune o plângere la Centrul Național Anticorupție împotriva președintei Consiliului Superior al Procurorilor, Angel Motuzoc, acuzând-o de depășirea atribuțiilor de serviciu.

Se întâmplă după ce la data de 28 iulie 2021, Inga Grigoriu a depus o sesizare la Consiliul Superior al Procurorilor în vederea examinării acțiunilor Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, în procesul de renunțare la învinuire în privința condamnatului, Veaceslav Platon, solicitând desemnarea unui procuror pentru examinarea acestor fapte prin prisma Codului de procedură penală.

Motuzoc a refuzat să dea curs solicitării, decizie pe care Grigoriu o consideră ilegală.

„Consider că prin acțiunile sale, doamna Motuzoc a comis depășirea atribuțiilor de serviciu, iar prin prisma Codului contravențional, urmează să depun, la Centrul Naţional Anticorupţie, o Sesizare cu privire la constatarea contravenției în acțiunile președintelui Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc.
Totodată, voi depune o Plângere la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, solicitând declararea nulă a scrisorii din 26 august 2021, semnată de președinta Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, privind refuzul organizării examinării sesizării mele din 28 iulie 2021, cât și voi solicita obligarea Consiliului Superior al Procurorilor să organizeze, conform Codului de procedură penală, desemnarea procurorului care va examina, în ordinea art.274 din Codul de procedură penală, sesizarea din 28 iulie 2021 privind săvâșirea infracțiunii de către Procurorul General”, a menționat Inga Grigoriu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X