ASP, reacție privind angajații vizați în dosarul schemei de corupție la eliberarea actelor cadastrale

Autor: , in Actualitate / Social / 20 decembrie, 2021, 14:26

Reprezentanții Agenției Servicii Publice (ASP) au publicat o notă informativă, luni, 20 decembrie, în legătură cu schema de corupție la eliberarea actelor cadastrale, menționând că își doresc ca acest dosar să ajungă în instanța de judecată.

„În contextul acțiunilor de urmărire penală efectuate de către procurorii anticorupție și Centrul Național Anticorupție în privința unor angajați ai Agenției Servicii Publice, în cadrul dosarului penal pornit pe fapte de corupere în eliberarea actelor permisive pentru cumpărarea-vânzarea imobilelor, anunțăm că Agenția Servicii Publice este în comunicare activă cu CNA și PA, precum și acordă tot suportul necesar organelor de drept în vederea stabilirii persoanelor vinovate și elucidării depline a cazurilor documentate”, se spune în nota informativă.

Reprezentanții Agenției Servicii Publice susțin că își doresc ca acest dosar, de rând cu celelalte pornite de organele procuraturii și Centrul Național Anticorupție pe abuzurile și faptele de corupție de la ASP, să ajungă în instanțele de judecată.

„Accentuăm deschiderea continuă pentru investigarea și combaterea cazurilor de nerespectare a legislației. Agenția Servicii Publice întreprinde multiple măsuri de prevenire și combatere a corupției în cadrul subdiviziunilor subordonate instituției, precum și acordă în mod sistematic sprijin și asistența necesară organelor abilitate în identificarea eventualelor fapte coruptibile și incidentelor de integritate, comise de angajaţi”, au conchis reprezentanții ASP.

La acest subiect: (VIDEO) Circa 70 de percheziții, soldate cu 13 persoane reținute. Stenograma discuțiilor între angajații ASP

Mai multe persoane au fost documentate, pe parcursul lunilor septembrie-octombrie curent, de CNA și procurorii anticorupție, fiind bănuite de organizarea unei scheme infracționale, prin intermediul căreia obțineau venituri ilicite. Este vorba despre angajați ai oficiilor cadastrale din cadrul Agenției Servicii Publice, brokeri imobiliari și ipotecari, persoane fizice și juridice, care, în complicitate cu un fost agent imobiliar facilitau procedura de obținere a actelor cadastrale.

În fapt, CNA și procurorii anticorupție au cercetat câteva sute de episoade în care organizatorul schemei facilita eliberarea actelor permisive pentru cumpărarea-vânzarea imobilelor, eludând procedura legală de programare prealabilă și pretinzând de la clienții săi sume ilicite de bani pentru a corupe angajații ASP. Printre solicitanții de acte erau persoane fizice, juridice și agenți cadastrali care cereau eliberarea actelor fără asigurarea prezenței fizice necesare a proprietarilor și fără o procură oficială pentru ridicarea acestora. Pentru a obține documentele, aceștia apelau la organizatorul schemei și îi ofereau mijloace financiare pentru următoarele servicii: înregistrarea unui contract la termen standard (10 zile) – 900 de lei (taxa oficială la ASP este de 260 lei); extras din Registrul bunurilor imobile şi certificatul privind valoarea bunului imobil la termen standard (3 zile) – 500 de lei (taxa oficială este de 250 lei); înregistrarea unui contract la termen standard (10 zile), extras din Registrul bunurilor imobile şi a certificatului privind valoarea bunului imobil la termen standard (3 zile) – 1400 lei (taxa oficială pentru asemenea servicii prestate de ASP este de 500 lei). Din sumele pretinse, organizatorul achita taxa de stat, corupea funcționarii și încasa comisionul pentru sine.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X