Interpol a dat curs solicitării autorităților de la Chișinău de a-l anunța în căutare internațională pe Cavcaliuc

Autor: , in Actualitate / Social / Uncategorized / 20 decembrie, 2021, 17:27

Autoritățile de la Chișinău au primit acordul la solicitarea privind anunțarea în căutare internațională prin intermediul INTERPOL a liderului Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc. Informația a fost confirmată pentru COTIDIANUL de șeful Biroului Național Central al Interpol din Republica Moldova, Viorel Țentiu.

„Am primit răspuns din partea Interpol la solicitările din partea autorităților din R.Moldova de a-l anunța în căutare internațională pe Gheorghe Cavcaliuc”, a declarat Viorel Țentiu pentru COTIDIANUL.

Astfel, Gheorghe Cavcaliuc, învinuit în mai multe dosare penale, va fi putea fi arestat și extrădat în țara noastră.

Deocamdată, Gheorghe Cavcaliuc nu a venit cu o reacție la acest subiect.

Precizăm că, magistrații de la sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău au emis vineri, 19 noiembrie, mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele fostului șef al Inspectoratului General de Poliție (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, având calitate de învinuit în „dosarele penale fabricate în privința lui Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi”.

Cavcaliuc neagă că ar fi implicat în fabricarea dosarelor:

„Vom contesta la Curtea de Apel decizia de astăzi a instanței de judecată, pe care o calificăm nefondată și disproporțională, care face parte dintr-un amplu scenariu de telejustiție. Dacă Republica Moldova nu este capabilă să-și protejeze cetățenii de persecuții politice și să asigure un proces de justiție echitabil, atunci îmi voi apăra drepturile și îmi voi demonstra nevinovăția în instanțele internaționale”, a declarat Cavcaliuc, după ce magistrații au emis mandat de arestare pe 30 de zile, în lipsa acestuia.

Dosarele vizate țin de înscenarea unui viol și înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnicov” în Ucraina – cauze penale fabricate în anul 2018 de către Inspectoratul General al Poliției. În ambele cauze figurează mai mulți bănuiți și învinuiți, dintre care sunt și persoane plasate în arest preventiv.

De asemenea, Cavcaliuc este acuzat de ”huliganism comis de două sau mai multe persoane” și ”chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor” și, împreună cu ceilalți patru colegi de-ai săi, urmează să răspundă în fața legii.

Acțiunile au loc în contextul investigațiilor pe cazul incidentului din 6 aprilie curent, când mai mulți membri ai partidului PACE l-ar fi stropit cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sîngerei, ultimul având nevoie de spitalizare ca urmare a leziunilor primite.

Pentru aceste acțiuni, legislația prevede amendă sau închisoare maximă de până la 5 ani.

Cavcaliuc a confirmat anterior că se află în Marea Britanie, declarând că a revenit la fostul loc de muncă, la o companie internațională.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X