Schemă de corupție la eliberarea actelor cadastrale: 14 persoane, reținute. Stenograma discuțiilor între angajații ASP

Autor: , in Actualitate / Social / 20 decembrie, 2021, 16:03

Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție au desfășurat luni, 20 decembrie, acțiuni de urmărire penală în cadrul mai multor dosare, pornite pe fapte de corupere activă, pasivă și trafic de influență. În prezent au loc 69 de percheziții, fiind vizate 38 de persoane.

UPDATE: A fost reținută a 14-a persoană în cadrul acestui dosar., fiind vorba despre un agent imobiliar care a fost plasat în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru 72 de ore.

Astăzi, ofițerii CNA și procurorii au desfășurat acțiuni de urmărire penală în cadrul mai multor dosare, pornite pe fapte de corupere activă, pasivă și trafic de influență. În cele 69 de percheziții autorizate, care au vizat birourile de serviciu, domiciliile și automobilele, figurează 38 de persoane. Totodată, ofițerii CNA au ridicat mai multe documente de la sediul ASP. Paisprezece persoane au fost reținute pentru 72 de ore. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă pedepse de până la 10 ani de detenție și amenzi penale.

UPDATE: Centrul Național Anticorupție (CNA) a publicat stenograma discuțiilor în legătură cu organizarea unei scheme infracționale, prin intermediul căreia mai multe persoane obțineau venituri ilicite. Este vorba despre angajați ai oficiilor cadastrale din cadrul Agenției Servicii Publice (ASP), brokeri imobiliari și ipotecari, persoane fizice și juridice, care, în complicitate cu un fost agent imobiliar facilitau procedura de obținere a actelor cadastrale.

Atenție, discuția publicată mai jos conține limbaj licențios:

Discuţia cu funcționara de la ASP, referitoare la mijloacele financiare ce urmau a fi transmise registratoarei:
„– Iaca, pi***ca n***i, care trebuia să-mi aducă 4.500, ştii? Aşa-s, b**a, preţurile, la registrator… Caroce, vânzare cu ipotecă, ştii? În casă la urgenţă costă 2.500, ştii?
– Aha.
– Şi-i zic, bl**a, registratorul ia 1.200 şi mie îmi rămâne 800. Nu bl**, îi greu, b***di, urgenţele, ştii, amuia să le faci. Înainte era tot simplu, amuia îi pi***ţ. Ea vine, ovţaua b***di, ea vine: “Da de ce aşa preţuri scumpe?” Da glavnoe că îi zic de ieri seara cât o să coste. Da, da! Și glavnoe că mă za**e, bl**, arde pi***ţ, pi***ţ bl**. Știi ieri că noi la 12 avem notar. Zic: “Bl**, dacă voi azi aveţi la 12:00 notar, eu nu pot azi să le depun, doar a doua zi, vineri, că-s până la 10:30 urgenţele.” O organizat ei, po hodu, cred că la 8:00 dimineaţa o făcut contract și la 9 şi ceva de-amu l-o dus. Şi apoi, de-amu hu***a asta cu banii, că nu avem şi-i zic: “Fa, vino, s**a, încoace şi adă-mi banii, ştii?”.

Atenție!!! Imaginile video conțin un limbaj obscen.

UPDATE: Mai multe persoane au fost documentate, pe parcursul lunilor septembrie-octombrie curent, de CNA și procurorii anticorupție, fiind bănuite de organizarea unei scheme infracționale, prin intermediul căreia obțineau venituri ilicite. Este vorba despre angajați ai oficiilor cadastrale din cadrul Agenției Servicii Publice (ASP), brokeri imobiliari și ipotecari, persoane fizice și juridice, care, în complicitate cu un fost agent imobiliar facilitau procedura de obținere a actelor cadastrale.

În fapt, CNA și procurorii anticorupție au cercetat câteva sute de episoade în care organizatorul schemei facilita eliberarea actelor permisive pentru cumpărarea-vânzarea imobilelor, eludând procedura legală de programare prealabilă și pretinzând de la clienții săi sume ilicite de bani pentru a corupe angajații ASP. Printre solicitanții de acte erau persoane fizice, juridice și agenți cadastrali care cereau eliberarea actelor fără asigurarea prezenței fizice necesare a proprietarilor și fără o procură oficială pentru ridicarea acestora.

„Pentru a obține documentele, aceștia apelau la organizatorul schemei și îi ofereau mijloace financiare pentru următoarele servicii: înregistrarea unui contract la termen standard (10 zile) – 900 de lei (taxa oficială la ASP este de 260 lei); extras din Registrul bunurilor imobile şi certificatul privind valoarea bunului imobil la termen standard (3 zile) – 500 de lei (taxa oficială este de 250 lei); înregistrarea unui contract la termen standard (10 zile), extras din Registrul bunurilor imobile şi a certificatului privind valoarea bunului imobil la termen standard (3 zile) – 1.400 de lei (taxa oficială pentru asemenea servicii prestate de ASP este de 500 lei). Din sumele pretinse, organizatorul achita taxa de stat, corupea funcționarii și încasa comisionul pentru sine”,au precizat reprezentanții CNA.

Astăzi, ofițerii CNA și procurorii au desfășurat acțiuni de urmărire penală în cadrul mai multor dosare, pornite pe fapte de corupere activă, pasivă și trafic de influență. În cele 69 de percheziții autorizate, care au vizat birourile de serviciu, domiciliile și automobilele, figurează 38 de persoane. Totodată, ofițerii CNA au ridicat mai multe documente de la sediul ASP. Paisprezece persoane au fost reținute pentru 72 de ore. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă pedepse de până la 10 ani de detenție și amenzi penale.

Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Știrea inițială:

„Este vorba despre o schemă de corupție, în care ar fi implicați brokeri imobiliari și angajați ai Agenției Servicii Publice”, au precizat reprezentanții CNA.

Potrivit datelor anchetei, organizatorul schemei, prin intermediul funcționarilor Agenției Servicii Publice (ASP), aranja eliberarea actelor permisive pentru cumpărarea-vânzarea imobilelor, fără prezența proprietarilor și în lipsa actelor legale (n.r: procurii).

La această oră, au loc 69 de percheziții la 38 de persoane.

„Sunt percheziționate automobilele, domiciliile și birourile de serviciu. Totodată, ofițerii CNA ridică mai multe documente de la sediul ASP”, au subliniat reprezentanții CNA.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X