Gestionarea crizei energetice. Uniunea Europeană a debursat 60 de milioane de euro pentru Republica Moldova

Autor: , in Actualitate / Politic / Social / 21 decembrie, 2021, 16:38

Uniunea Europeană a debursat suma de 60 de milioane de euro (1,2 miliarde de lei) pentru a sprijini cetățenii Republicii Moldova, ajutându-i să facă față creșterii prețurilor la gaze și pentru a consolida tranziția ecologică și securitatea energetică a țării noastre. Anunțul a fost făcut oficial marți, 21 decembrie.

„Astăzi, Uniunea Europeană și-a respectat această promisiune prin debursarea a 60 de milioane de euro (1,2 miliarde de lei) către Republica Moldova, demonstrându-și încă o dată angajamentul de a sprijini o Moldovă pro-reforme și pe cetățenii săi”, menționează Delegația UE la Chișinău.

Debursarea de astăzi are loc concomitent cu alte forme de sprijin din partea UE pentru sectorul energetic și face parte dintr-un efort cuprinzător al UE de a sprijini reformele structurale în sectorul energetic din Moldova. Printre inițiativele recente se numără:

  • Detașarea experților în domeniul energiei la Chișinău.
  • Un program considerabil de eficiență energetică implementat împreună cu Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
  • Dialogul la nivel înalt UE-Republica Moldova privind energia, care a fost lansat în octombrie 2021.

„Debursarea a fost efectuată după ce Moldova a înregistrat progrese rapide privind condițiile conexe, mai ales prin adoptarea unui plan ambițios și amplu de răspuns la criză, care va fi pus în aplicare în anii următori în beneficiul tuturor cetățenilor. UE va continua să fie alături de Moldova și să sprijine țara în punerea în aplicare a planului. De asemenea, Moldova și-a menținut ritmul pozitiv de reformă într-o serie de alte sectoare, inclusiv, de exemplu, în domeniul gestionării finanțelor publice. Acest suport se bazează pe sprijinul general acordat de Echipa Europa – UE, statele sale membre și instituțiile financiare internaționale – cetățenilor din această țară pentru a depăși pandemia COVID-19 și pentru a consolida rezistența economică”, a mai spus Delegația UE la Chișinău.

Informații generale privind pachetul de asistență al UE

Programele de sprijin bugetar oferă finanțare nerambursabilă țărilor partenere în schimbul unor progrese în ceea ce privește prioritățile de reformă convenite.

Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova (60 de milioane de euro/1,2 miliarde de lei): Acest program al UE va sprijini Republica Moldova să atenueze impactul socio-economic al creșterii prețurilor la gaze, în special asupra grupurilor vulnerabile. Acesta va consolida capacitatea generală a Guvernului de a furniza servicii adaptate acestor grupuri vulnerabile și servicii de bază pentru populație și va sprijini redresarea socio-economică pe termen lung, securitatea energetică și tranziția energetică a Republicii Moldova. Programul va sprijini măsuri de politici specifice pentru a reduce impactul creșterii costurilor energetice asupra cetățenilor, abordând în special povara energetică a celor mai vulnerabili, și va contribui la politicile de stimulare a creșterii economice.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X