ANRE a stabilit un nou tarif la gazele naturale pentru anul 2022. Cât vor achita cetățenii

Autor: , in Actualitate / Economic / 24 decembrie, 2021, 14:09

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noul tarif la gazele naturale. Astfel, începând cu luna ianuarie, cetățenii R. Moldova urmează să achite 11 lei/m3, cu TVA inclus, cu 8 bani mai puțin decât acum. Decizia a fost aprobată vineri, 24 decembrie.

Tariful fără TVA este 10,19 lei pentru un metru cub de gaze naturale. După ce în facturi va fi introdus și TVA-ul, cetățenii vor plăti 11 lei pentru un metru cub de gaze naturale.

Potrivit ANRE, la determinarea prețului la gazele naturale furnizate de titularul de licență S.A. „Moldovagaz” s-a ținut cont de următorii parametri:

a) prețul mediu de procurare a gazelor naturale pentru anul 2022 estimat și prezentat de S.A. „Moldovagaz”;
b) cursul de schimb mediu anual al monedei naționale față de dolarul SUA, în conformitate cu datele oficiale ale BNM;
c) cheltuielile reglementate ale furnizorului legate nemijlocit de prestarea serviciului de furnizare a gazelor naturale;
d) rentabilitatea reglementată a furnizorului care a fost determină separat pentru fiecare categorie de preţ pe baza cheltuielilor aferente activității reglementate.

Pentru luna noiembrie (1-30 noiembrie) consumatorii casnici au achitat 11,8 lei, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X