Expertiza CNA asupra a două hotărâri de Guvern: Obiecții la auditul independent al datoriei S.A. Moldovagaz față de S.A. Gazprom

Autor: , in Actualitate / Politic / Social / 29 decembrie, 2021, 12:17

Responsabilii din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA) au emis miercuri, 29 decembrie, o notă informativă prin care anunță că mai multe ambiguități și carențe au fost identificate de CNA în procesul de expertiză anticorupție a hotărârii de Guvern privind auditul datoriei S.A. Moldovagaz față de S.A. Gazprom și cea cu privire la aprobarea condițiilor și procedurii de acordare a subvențiilor în avans pentru proiectele de start-up în agricultură.

„Aceste deficiențe pot genera premise de corupție și trebuie înlăturate. O primă obiecție din Raportul de expertiza privind auditul datoriei S.A. Moldovagaz față de S.A. Gazprom și factorii finali pentru gazul livrat consumatorilor din dreapta Nistrului se referă la faptul că, legea nu stabilește exact care sunt acești “factori finali” ce urmează a fi supuși auditului independent. Or, această ambiguitate privind cercul subiecților vizați de audit, ar putea duce la apariția riscurilor de corupție aferente proceselor descrise în actul normativ. În acest sens, CNA recomandă autorului proiectului să delimiteze clar și fără echivoc cercul entităților auditate”, menționează CNA.

Totodată, autorii expertizei susțin că Proiectul denotă carențe și la capitolul procedurii de selectare a companiei care va efectua auditul: „Stipulările neclare despre procedura de achiziție publică a serviciului de audit pot crea riscuri de corupție și incidente de integritate din partea funcționarilor de la Agenția Proprietății Publice, responsabilă de implementarea normei”.

„Chiar dacă textul proiectului este coerent și nu au fost identificate norme contradictorii sau conflicte între prevederi și reglementările altor acte normative în vigoare, Proiectul întrunește doar parțial rigorile de tehnică legislativă și transparenţă decizională, iar acestea sunt condiții primordiale în promovarea oricărui act normativ, spun experții CNA. Prin urmare, CNA recomandă autorilor anexarea la materialele dosarului de însoțire a proiectului a protocolului de negocieri privind reglementarea problemelor din domeniul gazelor naturale”, se mai spune în nota emisă de CNA.

Analizând hotărârea de Guvern privind aprobarea procedurii de acordare a subvențiilor în avans pentru proiectele de start-up din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, CNA menționează că prevederile ce stabilesc condițiile de acordare a subvențiilor au un caracter discreționar. Acesta lucru reprezintă un risc de corupție din partea funcționarilor publici implicați în procesul de selecție a beneficiarilor de subvenții.

„Concomitent, Raportul de expertiză arată că unele prevederi ale normei admit interpretări”, a subliniat CNA.

Experții CNA susțin că lipsa reglementărilor clare privind situațiile când agentul public poate refuza solicitantul în acordarea subvenției, îi dă funcționarului spațiu de manevră, iar acest lucru constituie un risc major de corupție. În acest sens, CNA recomandă excluderea din lege a formulărilor ambigue.

„Cele două proiecte sus-menționate pot fi susținute, dacă toate recomandările înaintate în rapoartele de expertiză anticorupție vor fi implementate”, se mai arată în rapoartele CNA.

Vezi și: Raport CNA: Riscuri de corupție în câteva proiecte aprobate de Guvern. Cele mai multe obiecții, la Legea privind Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X