Guvernul a aprobat cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2022

Autor: , in Actualitate / Economic / 29 decembrie, 2021, 15:41

Cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2022, a fost aprobat de Guvern în cadrul ședinței de miercuri, 29 decembrie. Acesta va fi în mărime de 9.900 de lei, conform prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anii 2022-2024, estimate de către Ministerul Economiei.

Salariul mediu lunar pe economie se utilizează la determinarea plafonului bazei de calcul a indemnizațiilor de asigurări sociale, la determinarea venitului lunar asigurat al salariaților – rezidenți ai parcurilor pentru tehnologia informației, la determinarea valorii pagubei pricinuite în cazul săvârșirii infracțiunii, la determinarea mărimii pagubei care a dus la evaziuni fiscale ale întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor, la determinarea mărimii daunelor cauzate drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice în cazul refuzului neîntemeiat de eliberare a actului permisiv care a condus la restrângerea dreptului de desfăşurare a activităţii de întreprinzător, inclusiv la desfăşurarea neîntemeiată a unor controale.

Recent, în cadrul Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective s-au discutat propunerile de majorare a cuantumului salariului minim garantat în sectorul real, care este de 2.935 de lei. Acest cuantum urmează să crească până la 3.500 de lei, începând cu luna februarie a anului viitor. Dialogul va fi reluat pentru a mări cuantumul din nou în luna mai. Autoritățile sunt de acord cu sindicatele că salariul minim trebuie să ajungă la 4.000 de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X