Precizările Procuraturii Generale, după ce Igor Dodon a fost audiat în dosarul Energocom. Daune de circa 12 milioane de dolari și majorarea tarifelor la energia electrică

Autor: , in Actualitate / Politic / Social / 29 decembrie, 2021, 15:03

Procuratura Generală (PG), informează că miercuri, 29 decembrie, Igor Dodon s-a prezentat în fața procurorilor, unde a fost audiat în calitate de bănuit pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”. Astfel, este bănuit că ar fi cauzat daune de aproape 12 milioane de dolari, iar aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică.

„Bănuiala adusă domnului Igor Dodon este legată de activitatea acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului. Mai exact, acesta din poziția pe care o avea la acel moment, a eliberat avizul în baza căruia, în mai 2008 a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%”, au precizat reprezentanții Procuraturii Generale.

Procuratura Generală subliniază că, urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA ,,Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11.927.173 de dolari, echivalentul a 123.957.916 de lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

„Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova”, au menționat reprezentanții PG.

În cadrul audierilor de miercuri, 29 decembrie, Igor Dodon nu și-a recunoscut vina în săvârșirea faptei de care este bănuit.

„Concomitent, dumnealui pentru ziua de azi nu a dat careva declarații, solicitând acordarea unui termen pentru a discuta cu apărătorii săi și a se pregăti de audieri, ținând cont de complexitatea cazului”, au conchis reprezentanții PG.

Subsecvent, remarcăm că, în privința domnului Igor Dodon a fost aplicată măsura procesuală de constrângere sub formă de obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală, în condițiile prevăzute de art.198 din Codul de procedură penală.

Vezi și: Dodon, primele declarații după ce a fost audiat la Procuratura Generală (VIDEO)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X