(VIDEO) Falsificarea și vânzarea certificatelor COVID-19 în R. Moldova: Un militar a fost reținut, iar alte circa 240 de persoane sunt documentate

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 29 decembrie, 2021, 14:34

Un militar cu funcție de conducere din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri a fost reținut, iar alte circa 240 de persoane au fost identificate și sunt documentate într-o cauză privind perfectarea și eliberarea certificatelor de vaccinare împotriva COVID-19, cu indicarea datelor vădit false, în lipsa fizică a persoanelor, inclusiv a celor aflate peste hotarele țării. Ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA), de comun cu angajații Direcţiei securitate și investigaţii a Inspectoratului General de Carabineri, sub conducerea Procuraturii Anticorupție (PA), au efectuat mai multe percheziții în cadrul unor cauze penale inițiate în baza coruperii pasive, traficul de influență, falsul în acte publice, dar și confecţionarea, deţinerea, vînzarea sau folosirea documentelor oficiale.

Acțiunile de urmărire penală au fost efectuate în privința unui grup infracțional specializat în perfectarea și eliberarea certificatelor de vaccinare împotriva virusului COVID-19, cu indicarea datelor vădit false, în lipsa fizică a persoanelor, inclusiv a celor aflate peste hotarele țării.

Măsurile speciale de investigații și acțiunile de urmărire penală au avut loc în perioada iulie 2021 – decembrie 2021, în cadrul cărora au fost documentate acțiunile pretins a fi ilegale ale unor funcționari publici cu statut special/militar ai Seviciului Vamal, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, funcționari publici din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Sănătății, Ministerului Finanțelor, autorităților administrației publice, reprezentați ai cultelor religioase, agenți economici, cît și persoane fizice, etc.

Astfel, Serviciul protecție internă și anticorupție (SPIA) anunță că au fost identificate circa 240 de persoane, care direct/indirect au avut tangență cu circumstanțele enunțate mai sus, în privința acțiunilor cărora urmează să se expună organul de urmărire penală.
Potrivit probelor acumulate, registratorii (persoanele responsabile de introducerea datelor în Registrul de evidență a Vaccinării împotriva COVID–19) personal, cât și prin intermediari, au pretins și primit de la cetățeni ai Republicii Moldova, cât și de la cetățeni străini, mijloace financiare ce nu li se cuvin, care variau între 2000 și 5000 MDL per certificat, pentru înregistrarea datelor eronate în Sistemul informațional automatizat (SIA) și în Registrul de evidență a Vaccinării împotriva COVID–19 (RVC–19).

Ca rezultat al perchezițiilor efectuate în data de 22 decembrie, a fost reținut un militar cu funcție de conducere din cadrul IGC al MAI (desemnat în calitate de registrator), care și-a recunoscut vina și colaborează cu organul de urmărire penală, fiind depistate și ridicate liste cu persoane vaccinate, copii ale actelor de identitate, certificate de vaccinare, bani și alte obiecte care au tangență la caz.
La această etapă, au fost audiate în calitate de bănuiți mai multe persoane, inclusiv cu funcții de răspundere, vizate în investigațiile menționate supra, care de asemenea colaborează cu organul de cercetare penală.

Dacă vor fi găsite vinovate persoanele vizate, în dependență de infracțiunea imputată, riscă pedeapsă penală cu amendă în mărime de până la 650 unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 150 la 200 de ore, sau privare de libertate de la 2 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de la 5 la 10 ani.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X