„Salutăm atitudinea conducerii moldovenești”. Ministerul rus de Externe, despre relația cu R. Moldova

Autor: , in Politic / 30 decembrie, 2021, 17:06

„Salutăm atitudinea conducerii moldovenești pentru o colaborare constructivă, pragmatică cu Rusia, orientată spre rezolvarea problemelor. Contăm pe faptul că declarațiile respective ale părții moldovenești vor fi întărite de pași practici. Din partea noastră, suntem gata să continuăm o asemenea interacțiune, pe principiile pragmatismului și luării în considerare reciprocă a intereselor”. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Eterne al Federației Ruse, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing difuzat de agenția rusă de presă TASS, informează IPN.

„Da, a fost o anumită pauză. Ea a fost determinată de procesele electorale din această țară (Republica Moldova, n. r.). Treptat reluăm dialogul politic cu Chișinăul. Contactele bilaterale capătă un caracter regulat și durabil”, a menționat Maria Zaharova. Ea a adus câteva exemple în acest sens.

În august Chișinăul a fost vizitat de adjunctul șefului administrației prezidențiale a Rusiei, Dmitrii Kozak. În octombrie au plecat la Moscova vicepremierii Republicii Moldova, Vlad Culminschi și Andrei Spînu. La Atena a avut loc întrevederea președintelui Consiliului Federației, camera superioară a Parlamentului Federației Ruse, Valentina Matvienko, cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.

Pe 17 noiembrie, în cadrul vizitei la Moscova a vice-prim-ministrului, ministrului afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a fost semnată o declarație comună cu ocazia aniversării a 20-a de la semnarea Tratatului de Prietenie și Colaborare, din 2001, și a fost semnat planul consultărilor interministeriale pentru anii 2022-2023.

„În prezent se desfășoară activitatea de pregătire a ședinței a 17-cea a Comisiei interguvernamentale privind colaborarea economică”, a specificat Maria Zaharova.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei a refuzat să comenteze neparticiparea președintelui Maia Sandu la recentul summit al CSI de la Sankt Petersburg, pe motiv că nu a primit o invitație oficială. „Avem o împărțire a atribuțiilor. Summit-urile, întâlnirile la nivel înalt le comentează administrația Președintelui (Federației Ruse, n. r.)”, a spus Maria Zaharova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X