Decret anulat. Decizia Judecătoriei Chișinău în procesul intentat de Vladislav Clima împotriva Maiei Sandu (DOC)

Autor: , in Actualitate / Politic / 31 decembrie, 2021, 13:16

Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a anulat decretul prin care președinta Maia Sandu a anulat decretul ex-președintelui Igor Dodon privind numirea lui Clima în funcția de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău. Decizia a fost pronunțată vineri, 31 decembrie. Aceasta poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 30 de zile de la momentul pronunțării dispozitivului.

„Se admite acțiunea de contencios administrativ inițiată de Clima Vladislav împotriva Președintelui Republicii Moldova. Se anulează Decretul Președintelui Republicii Moldova cu nr.104-IX, emis la 28 mai 2021 „privind revocarea Decretului Președintelui Republicii Moldova nr.1747-VIII din 2 septembrie 2020”, precum și decizia de respingere a cererii prealabile, cu nr.2/2-06-231 din 25 iunie 2021. Ca efect al admiterii acțiunii reclamantului, ultimul se consideră repus în funcția administrativă deținută pînă la emiterea decretului anulat, avînd în vedere caracterul executoriu al hotărîrii în cauză. Hotărârea poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 30 (treizeci) de zile de la momentul pronunțării dispozitivului, prin depunerea cererii de apel la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani. Motivarea apelului se prezintă la instanţa de apel în termen de 30 de zile de la data notificării hotărîrii motivate. Dacă se depune împreună cu apelul, motivarea apelului se depune la instanţa de judecată care a emis hotărîrea contestată”, se menționează în decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani.

Decizia a fost emisă de magistratul Alexei Paniș.

Amintim că, președinta Maia Sandu a anulat vineri, 28 mai, decretul semnat de Igor Dodon prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

Am anulat astăzi decretul fostului președinte Igor Dodon prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Consiliul Superior al Magistraturii a încălcat procedurile legale și a admis un conflict de interese inadmisibil atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție. CSM trebuie să reexamineze decizia luată și să se asigure că următoarele decizii de numire în funcție vor respecta în totalitate prevederile legale, iar persoanele propuse vor întruni criteriile de integritate. Oamenii cer de la judecători să le facă dreptate și să pedepsească hoții. Curățarea sistemului este primul pas spre o justiție independentă și dreaptă”, a declarat Maia Sandu.

Igor Dodon a semnat decretul privind numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău la data de 2 septembrie 2020 și publicat în Monitorul Oficial la data de 4 septebrie 2020.

Judecătorul Vladislav Clima a fost propus de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la șefia Curții de Apel Chișinău, la 28 iulie 2020, cu 9 voturi pro și 3 împotrivă.

Clima a fost, în 2018, președintele completului de judecată de la Curtea de Apel Chișinău care a decis menținerea deciziei de anulare a alegerilor din Chișinău, câștigate de Andrei Năstase.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X