Precizările Ministerului Justiției despre situația ex-deputatului român, Cristian Rizea

Autor: , in Politic / 31 decembrie, 2021, 17:06

Ministerul Justiției (MJ) al R. Moldova vine cu următoarele precizări privind cauza de extrădare a lui Rizea Cristian din Republica Moldova în România, în vederea executării sentinței instanțelor judecătorești române, prin care acestuia i-a fost aplicată pedeapsa de 4 ani și 8 luni privațiune de libertate.

După recepționarea cererii de extrădare de la autoritățile române, Ministerul Justiției din Republica Moldova a transmis, pe 23 noiembrie 2020, Judecătoriei Chișinău demersul de extrădare din Republica Moldova în România a lui Cristian Rizea, pentru examinare și emitere a unei decizii în acest sens.

Până în prezent, în cadrul Judecătoriei Chișinău au avut loc nouă ședințe de judecată pe marginea acestui dosar. De cele mai multe ori, însă, acestea au fost amânate la cererile avocaților lui Rizea. Motivul invocat al amânărilor a fost examinarea unor cauze conexe în contencios administrativ, care ar avea legătură cu dosarul de extrădare. Următoarea ședință de judecată pe cauza de extrădare este stabilită pentru 28 ianuarie 2022.

Potrivit MJ, Rizea Cristian a contestat în contencios administrativ, la Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani), decretul președintelui R. Moldova privind retragerea cetățeniei R. Moldova. Totodată, acesta s-a adresat cu două cereri separate către președintele R. Moldova și Biroul Migrație și Azil al Ministerului Afacerilor Interne, prin care a solicitat acordarea azilului pe teritoriul R. Moldova.

Astfel, cauza de extrădare a lui Rizea Cristian va fi soluționată odată cu adoptarea, de către instanțele judecătorești naționale, a unei decizii irevocabile pe marginea demersului de extrădare depus de către Ministerul Justiției din R. Moldova.

Totodată, R. Moldova a informat astăzi Ministerul Justiției din România despre mersul examinării cauzei de extrădare a lui Cristian Riea, actualizând informația vizând procedura în cauză, prezentată anterior.

„În continuare, Ministerul Justiției va întreprinde toate acțiunile necesare în conformitate cu prevederile Convenției europene de extrădare (Paris, 13.12.1957) și a legislației Republicii Moldova”, se mai arată în comunicatul MJ.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X