Lituania a plătit 98 de refugiați cu câte 1.000 de euro pentru a-i trimite înapoi în Irak

Autor: , in Uncategorized / 3 ianuarie, 2022, 16:43

98 dintre refugiații irakieni care au reușit să pătrundă în interiorul hotarelor Lituaniei la apogeul crizei de la granițele Belarusului cu UE s-au întors în țara de origine în primele zile ale lui 2022 după ce au fost plătiți cu 1.000 de euro de autoritățile de la Vilnius pentru a pleca, relatează Euronews, citată de Digi24.

Conform Ministerului Afacerilor Interne lituanian, toți migranții au plecat înapoi în Irak în mod voluntar.

„Estimăm cam cât ne-ar costa un migrant. Costul de bază pentru un migrant este de 11.000 de euro pe an. În mod evident este mai bine pentru noi să le oferim un beneficiu, să le cumpărăm un bilet de avion și să pregătim un zbor. Astfel, scăpăm de provocări și de alte probleme”, a spus Agne Bilotaite, ministra lituaniană de interne.

De la începutul crizei, Lituania a expulzat peste 500 de migranți veniți din Belarus. Peste 3.000 rămân în țară în centre de refugiați.

„Trebuie să începem să ne gândim la ce vom face când perioada de ședere din centrele de refugiați se va termina. Trebuie să vorbim de integrare, altfel, ei vor încerca să ajungă în alte țări europene”, a spus Tomas Vitautas Raskevicius, președintele comisiei parlamentare pentru drepturile omului din parlamentul lituanian.

Polonia, Letonia, Lituania, UE, SUA și alte țări occidentale l-au acuzat pe Aleksandr Lukașenko că a orchestrat întreaga criză a migranților pentru a-și rezolva problemele politice și pentru a se răzbuna pentru sancțiunile impuse după fraudarea grosolană a alegerilor și represiunea brutală a protestatarilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X