Locul unde soarele nu răsare timp de patru luni. Cum s-au adaptat oamenii la întuneric (VIDEO)

Autor: , in Actualitate / Externe / 3 ianuarie, 2022, 09:24

Într-o mică așezare din Suedia soarele nu răsare timp de 4 luni pe an. Viața oamenilor este complet dată peste cap în perioada iernii, așa că au inventat o metodă pentru a se bucura de lumina soarelui în casă.

Satul Abisko este situat la 250 km în interiorul Cercului Polar. Localitatea din Suedia este cufundată în beznă întreaga iarnă. Totul începe în octombrie, urmează noiembrie, decembrie și ianuarie, iar lumina începe să revină în februarie, notează Digi24.

Însă o perioadă atât de lungă de întuneric îşi pune amprenta asupra oamenilor. Atunci când ai parte de o noapte atât de lungă, nu prea mai ești motivat să ieși din casă. Oamenii au nevoie de lumină ca să-și adapteze ceasul intern la lumea exterioară.

„Unii oameni nu se pot adapta la asta (la nopțile lungi, n.red.). Încep să intre în depresie, mănâncă necontrolat și se îngrașă”, arată Mariana Figueiro, cercetător.

Ca să treacă peste această perioadă, scandinavii au o soluție aparte. Ei folosesc așa-numitele camere de lumină, situate în centre spa.

„Avem lămpi de lumină care simulează lumina solară. Efectul este similar celui pe care îl are statul afară 20 de minute, în timpul verii”, spune Fia Magnusson, directoarea unui centru spa.

Mulți spun că aceste camere sunt de un real ajutor. Cu toate acestea, lumina artificială nu o poate înlocui pe cea naturală.

Atunci când soarele răsare din nou peste Abisko, întreaga comunitate urcă pe unul dintre dealurile de lângă sat și pur și simplu stă acolo, sărbătorind momentul. E cu adevărat un moment de bucurie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X